MEVLİT KANDİLİNİN MANA VE ÖNEMİ…

Yayınlama: 27.09.2023
77
A+
A-

Bundan bin dört yüz kırk küsur yıl önce dünya büyük bir maddi ve manevi buhran içinde idi. Dün olduğu gibi bugün de insanlık manevi sıkıntılar içinde çalkanıyordu. İnsanlık bir kurtarıcı arıyordu. O zaman Karanlık cahiliye dönemin de İnsanlar kız çocuklarını diri diri kumlara gömüyor, Haklılar değil hakkını almak, hakkını arama gücüne sahip değildi. . Zulüm, haksızlık hukuksuzluk alıp başını götürüyordu.Zalimler Mazlumları eziyordu. Rahmet, merhamet duyguları kalplerden silinmiş , tarihte cahiliye diye adlandıran bir dönem yaşıyordu…
Kadınlar pazarlarda köle gibi satılıyordu.Kölelik bir kurumsal haline gelmişti. Kutsal mekan Kabe üç yüz küsur putlarla doluydu. İnanlar putlara tapıyordu. Helvadan yapılan putlara tapılıyor ve aç kalınca putlarını yiyorlardı. Böyle gülünç bir toplum olmuştu .
Sadece Arabistan yarım adası değil , dünyanın dört bir tarafı böyle kepazelikler cehalet içinde yuvarlanıyordu. Ne zaman ki, 571 miladı yılında dünyaya bir güneş doğdu. Hz. Muhammet ( a.s). Kabe’de ki putlar yüz üstü yıkıldılar. Sava gölü kurudu, İran’ın kırsa sarayın sütunları yıkıldı. Mecusilerin taptıkları bin yıldır yanan ateşi söndü. Bu olağan üstü olayların yaşanması hakiki manada yıkıldığı gibi mucizevi yönüyle yıkılacağını göstergesi idi. Her yıl üç yüz binden fazla insanın İslam’la müşerref olmaları bunun açık göstergesidir.
Hz Muhammed (A.S ) doğumuyla insanlık huzura kavuştu.mallarınızı haksızlıkla aranızda yemeyin, dedi. Kız çocuklarınızı öldürmeyin.. size zararı nede faydası dokunmayan putlara tapmayın. kadınlar Allahın birer emaneti olarak aldınız, nikahladınız onlara sahip çıkınız. Kadın erkek birbirini tamamlayan iki parçanın bir bütünüdür. Eşler bu bakış açısıyla hayatlarını devam etmeli diyordu. Komşularınızla iyi geçimli olunuz, okuyunuz, eğitim ve öğretime büyük önem veriniz.İslam Dinin ilk emri oku diye başlar. İki günü eşit olan ziyandadır diyordu.
Allah ile kul arasında elçilik görevi yapıyor. Ahlakta, ibadette, muamelede dürüst olmayı, yalan söylememeyi, aldatmamayı ve Müslümanların birbirleriyle küs durmamayı anlatıyordu. bunu hayatıyla beşeriyete örnek oluyordu. Mevlit kandilini bu açıdan değerlendirmek gerekir. Güzel ahlakı tamamlamak için gönderilen son elçi insanlık için hayat rehberidir.
İslam alemin bugün kan ,savaş, göz yaşı ,göç olayları adaletsiz gelir dağılımı varsa ,bunun tek nedeni, Müslümanların tam anlamıyla İslam’ı hayatlarından uzak olduğu içindir.
Dün olduğu gibi bugünde de İnsanlık Hz. Muhammed (a.s ) ın insan hakları evrensel beyanı hükmünde olan Temel ilkelerine, ahlakına, rahmet ve merhamet yüklü mesajına muhtaçtır.
Bu mesajı sosyal etkinliklerle, değişik platformlarda uzman kişilerin beyanları ile seslendirmeli anlatılmalı, gönüllere, kalplere onun sevgisini, aşkını verilmeli ve yaşamalı. Yaşayarak onun mesajını almalıyız. O zaman kutlu doğumların anlam, mana ve önemi anlaşılır….O zaman hayatın mana ve önemi ortaya çıkar…iz bu anlamda peygamberi tanıma, onun göstermiş olduğu yol üzere olmlıyız.
Şimdiden kutlu doğum haftamız kutlu olsun der, tüm insanlığa hayırlara vesile olmasını diliyorum.,,,

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.