BATMAN’I SEL VURDU…

Yayınlama: 22.11.2023
34
A+
A-

Yağan yağmurla  sokakları sel aldı. Araçlar sulara gömüldü. Büyük bir yağmur sel ve fırtına Batman ve ülkenin 61 ilini vurdu. Damla damla yağan yağmur taneleri,  felakete sebep oldu. Ne yazık ki ölenler  Batmanın varoşlarından cereyan etti. Dere kenarlarına kurulan evler, sel vurdu yıkıldılar. Dört çocuk ve nineleri sele kapılara hayatları ölümle biti. Diyarbakır Zonguldak sellere teslim oldu. Olan dar gelirlilere ve  fakirlere oldu. Derme çatma evler, dere kenarlarında yapılan binalar alt yapısı sağlam olmayan evler, yağan yağmurla yıkıldı. Evlerine su bastı.

Deprem misalinde görüldüğü gibi, deprem öldürmüyor, depreme dayanıklı olmayan evler binalar öldürüyor. Olaya bu açıdan bakmak lazım…Bu yıl ne yazık ki deprem ve sel felaketleriyle  milletçe boğuştuk. Kara denizde ki sel felaketi unutulmadan yenisi başladı. Hükümet seferber oldu. Tüm kurum ve kuruluşları ile çalıştılar çaba gösterdiler. vefat eden insanlar, sele kapılanları ne yazık ki, geri getirmek mümkün olmadı .Sel heyelan önüne katanı alıp götürdü. Sonuç hazin bir doğa afetiyle neticelendi.

Bize düşen olaylar karsında sabır etmek düşer. Sağlan evler yapmak, deprem ve sele dayanıklı bina inşa etmek gerekir. Ülke olarak coğrafi konumuz ne yazık ki bu tür afetlere müsaittir. Tedbir almak sonra takdiri Allah’a bırakmak lazım. Önce tedbir, sonra takdir. Adam evini tam dere kenarında inşa etmiş bu evlerin selle yıkılması muhtemeldir… Sağlam olmayan bina depreme dayanıklı olmayan evler,yıkılmaya mahkumdur.Binayı  Sağlam yapmak, binanın malzemesini eksiksiz kullanmamak,  dürüst çalışmak,bina malzemelerinden çalmamak gerekir. Bu çalma olayı büyük bir vebaldir. ölen olursa bu sebepten, binayı yapan mesuldür. Öldürme cinayetiyle  muamelesi görür. Allah bunun hesabını  sorar. Hak etiği cezayı verir.

Bu iki seferdir Batman büyük sel felaketi gördü. On yedi yıl önce evlere su doldu. İluh deresi  kenarına yapılan kerpiç evler yıkıldı. Devlet evi yıkılanlara  konutlar yaptı. . milyarlarca lira zarar gördü devlet ve millet olarak. O sel felaketinden sonra belediye büyük masraflar yaparak kanalizasyonlar yapmıştı. İki insan boyundan  betondan borular yapmıştı ne oldu onlara hiçbir fayda sağladığı.  Belediye kayyumdan önce Aylarca çalıştı caddeleri boydan boya açmış o kanalları döşediler acaba su akıyor mu. Kanalizasyon görevini yapıyor mu. O zaman 30 milyon dolardan bahsediliyordu. Almanlardan Hibe mi idi, borç mu idi hala bilmiş değilim…Bari batmana faydası olsun. Sel felaketi görmek istemiyoruz. Ne yazık ki hala kanalizasyonlar tıkanıyor, hala evler yıkılıyor masum çocuklar ölüyor.

Dileğimiz Batmanımızın  bir daha sel felaketi görmesin. Kalıcı çözümler üretilsin.Alt yapısı sorunları çözülsün. Çünkü Batman büyük şehir belediyesi olmaya  aday bir şehirdir. Güneydoğunun incisi olan Batmanın , Hala sel felaketleriyle anılması,  bu tür nahoş olaylarla anılması kabul edilir bir durum değildir. Acı ve üzücü durumlarla anılmasın.temennimiz bu yönde…

 

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.