TRT GAP’ta “Dijital Sektörde Ben de Varım” Projesini Anlattı

TRT GAP Diyarbakır Radyosuna konuk olan İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Kurtaran, canlı yayında “Dijital Sektörde Ben de Varım” projesinin detaylarını anlattı.

TRT GAP’ta “Dijital Sektörde Ben de Varım” Projesini Anlattı
Reklam Bloğu
Yayınlama: 04.01.2024
26
A+
A-

Batman’daki eğitim çalışmaları ile ilgili TRT GAP Diyarbakır Radyosunun “Yöremizden” adlı programına konuk olan Müdür Kurtaran, program sunucusu Aslı Hocaoğlu’nun “Dijital Sektörde Ben de Varım” projesi ile ilgili sorularını yanıtladı. Müdür Kurtaran, dijital eğitim alanında büyük öneme sahip olan “Dijital Sektörde Ben de Varım” projesi hakkında bilgi verdi.

ÖĞRENCİLER TASARIM VE BİLİŞİM BECERİLERİNİ GELİŞTİRECEK

Projenin sunacağı eğitim programlarının uygulamaları hakkındaki soruya Müdür Kurtaran “Projemiz kapsamında, öğrencilerimizin tasarım ve bilişim becerilerini geliştirmek amacıyla dört ayrı laboratuvar oluşturduk. Bunlar; tasarım ve modelleme laboratuvarı, yazılım ve kodlama laboratuvarı, bir greenbox stüdyosu ve son olarak bir ses kayıt teknolojileri stüdyosu. Her bir laboratuvar, projemizin genel amaçları doğrultusunda özel olarak tasarlandı ve donatıldı. Laboratuvarlarda eğitim alacak öğrencileri belirleme sürecimiz oldukça titiz bir şekilde gerçekleşti. Bu süreçte, bilişim ve tasarım konularına meraklı ve bu alanda başarılı işler yapmış olan çocukları öncelikli olarak seçtik. Bu projemizin amacına uygun, yetenekli ve hevesli öğrencilerle çalışmamızı sağladı. Öğrencilerimize eğitim vermeden önce, projemizin eğitim kadrosunu güçlendirmek için öğretmenlerimize kapsamlı bir eğitim programı uyguladık. Toplamda kırk öğretmenimiz hem yazılım hem de tasarım konularında eğitim aldı. Ayrıca, ses kayıt teknolojileri ve greenbox stüdyosu kullanımı konusunda özel olarak beş öğretmenimizi eğitime aldık. Böylece, öğrencilerimize verilecek eğitimin kalitesini ve kapsamını artırmış olduk. Öğretmenlerimizin eğitimleri tamamlandıktan sonra, öğrenci seçim sürecine geçtik. Şu anda projemiz kapsamında yaklaşık yüz öğrenci, okullarındaki normal eğitimlerine devam ederken aynı zamanda bu eğitimli öğretmenlerimizden tasarım ve yazılım konularında derinlemesine eğitim almaktadırlar.”

‘ÖĞRENCİLER YETENEKLERİNE GÖRE SEÇİLİYOR’

Öğrencilerin seçimiyle ilgili sorulan soruya Müdür Kurtaran: “Biz bu seçimi yaparken, öğrencilerin belirlenmesi sürecinde özellikle ortaokuldan itibaren Rehberlik Araştırma Merkezi’nden destek aldık. Çocukların bilişime olan merakları ve bu alandaki yoğun ilgileri, belirleme sürecindeki en önemli etkenlerden biriydi. Aynı zamanda, ailelerinin desteğini de çok önemsiyoruz. Belirlediğimiz çocuklar; bilişim, yazılım ve kodlama konularında belli bir seviyede olanlar. Bunlar arasında, TEKNOFEST yarışmalarına katılanlar ya da TÜBİTAK’ın düzenlediği yarışmalara katılan çocuklar da var. Şu anda eğitimlerimiz devam etmekte. Örneğin, dokuzuncu sınıftan itibaren kabul ettiğimiz bir öğrenci, okulunu bitirene kadar burada eğitim alacak. 10. sınıftan itibaren kabul ettiğimiz bir öğrenci ise, örgün eğitimde 10. sınıfa devam ederken, aynı zamanda bizim atölyelerimizde eğitimlerini sürdürecek. Çocukları seçerken, çocuğun merakı ve yeteneği öncelikli kriterlerimizdir.”

‘GİRİŞ VE PAZARLAMA KONULARINDA ONLARI DESTEKLEYECEĞİZ’

Eğitim alan öğrencilerin istihdamına yönelik yapılan çalışmalar sorusuna Müdür Kurtaran “Projemiz kapsamında çocuklarla girişimcilik ve dijital girişimcilik konularında çalışmalar yapmayı planlıyoruz. Bu çocuklara belli bir seviyeye ulaştıktan sonra, kendi geliştirdikleri oyunlarını, animasyonlarını ve kodlama ile ilgili çalışmalarını pazarlama konusunda eğitim vereceğiz. Bu şekilde hem eğitimler sunacağız hem de sektöre giriş ve pazarlama konularında onları destekleyeceğiz. Bu projenin devamı olarak çocukları yazılım, kodlama, oyun ve animasyon sektörleriyle buluşturmayı hedefliyoruz. Bu sektörler dünya çapında önemli bir pazar payına sahip. Türkiye’deki çocuklarımızın ürettikleri çalışmaları pazarlama konusunda da yardımcı olacağız. Ayrıca, onlara dijital girişimcilik eğitimi de vereceğiz. Projemizin amacı da bu yönde…”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.