HER ŞEYDE İSRAF HARAM OLDUĞU GİBİ, SU DADA İSRAFI HARAMDIR…

Yayınlama: 03.12.2023
43
A+
A-

Her nimet kolay soframıza gelmiyor. Büyük emeklerle , gayretle kazanıyoruz. Su israfı büyük günahlardandır.  Nimet şükrü gerektirir.  Şükredilmeyen nimetler elden gider. Her şeyde israf haram olduğu gibi,  aşırı derece de su israfı yapmak da haramdır. Günahtır.

Bir musluk bozuk olursa sabaha kadar su beyhude yere  akarsa , ne  kadar ton su kaybı yaşanır varın siz hesaplayın bunun sorulusu kim. Bunun vebalin kim çeker Elbette ki camiden sorumlu imam ve müezzindir.  Bozuksa o musluğu yapın tamir edin. imam sadece namazdan sorumlu değildir. Caminin müştemilatından da sorumludur. Dün gazetelere manşet oldu. Batman belediyesi açıklama yaptı. Batman’da su  israfı Batman da  yüzde elli su  heba oluyor. Görevli arkadaşlar bunu dikkate almaları lazım. üç yüz cami batmanda bulunuyor. Her camide üç musluk bozuk olursa gece gündüz akıyorsa,  varın hesabını siz yapın.

Küresel ısınmanın etkisiyle yerin altında da su azalmıştır. Bazı ülkelerde su kıtlığı var. Merkeplerle içme  sularını bidonla evlerine taşıyorlar. Afrika ülkelerinde görüldüğü gibi, su kıtlığı yaşanıyor. Bugün petrol savaşı var, Süper güçler petrol için askeri yığınaklarını  orta doğuya  konuşlandırıyor. ABD bir gemide üç yüz savaş uçağıyla İsrail’e destek amaçlı bahanesiyle Gelmiş bulunuyor. yarın o süper dediğimiz  güçlü devletle su savaşı başlayacak. Üç gün suyumuz kesildiği zaman ne kadar sıkıntı çekiyoruz. Elektrikteki israf  öyle,  köylerde elektrik israfı had safhada. Barajlarda su seviyesi azalmakta olduğunu gösteriyor.Allah’ın rahmetine çok muhtaç olduğumuz ortada. Yağmur yağmazsa barajlar alarm verecek. . Onun için su israfı yapmayalım. Adam arabasını içme suyu ile yıkıyor. Adama Bu kadar da olmaz dedirtiyor…

Bazı camiler tuvaletleri para  sayma makinesi duruma gelmiştir… Her tuvalete giden vatandaştan üç lira,  bazı camilerde beş lira para alınıyor. Biraz vicdan ya. Tuvalet beş lira olur mu. Tuvale parası ile alına ücret , vatandaştan aldığınız gibi Muslukların tamirine de gayret ediniz. para aldığınız gibi muslukların tamirine de bakınız.Bozuk birkaç musluk gece gündüz aktığına şahit oluyoruz. Bakıcı ilgilenmiyor, bazı  imam efendiler bu işi umursamıyorlar.  Bazı camiler maalesef bu durumda… vaziyet bu ..,. Ondan sonra Batmanın suyu yüzde eli heba oluyor. Bu duruma dikkat çektirmek için bazı imam ve müezzin arkadaşların dikkatlerini çekmek için ifade ettim… Dilerim daha duyarlı, daha dikkatli olurlar. Bu ciddi  konuyu  kendilerine iş edinirler…

Hayat sudan başlar. Su olmazsa hayat söner. Hayat biter. İnsan, hayvan ve bitkiler su ile hayat bulur. Su ile hayat devam eder. Onun için hayvanlarımızın bizim üzerimizde hakları  vardır.  Aç ,susuz a  bırakmamak gerekir.

O halde sevgili okurlarım israfın her çeşidi haramdır. İktisatlı davranmak lazım. Ne çok cimri nede çok israfçı olalım. Her şeyin orta hali hayırdır, hayırlıdır. Vasat yolu tercih etmek lazım.  İsraftan  kaçınmak lazım…İsraf edenleri uyaralım. Uymayanları güzel bir lisanla ikaz edelim. O tüketilen suda herkesin hakkı ve hukuku vardır.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.