Geliştirdikleri “Solederm Projesi” yaralara ilaç olacak

Geliştirdikleri “Solederm Projesi” yaralara ilaç olacak
Yayınlama: 25.07.2024
9
A+
A-

İstanbul Atlas Üniversitesi Tıp Fakültesi akademisyenleri Öğretim Görevlisi Damla Kayalı, Öğretim Görevlisi Büşra Sancaklı ve Öğretim Görevlisi Betül Çıkı, TÜBİTAK tarafından düzenlenen girişimcilik destek programı BİGG 1812 Çağrısı kapsamında hazırladıkları Solederm Projesi ile mükemmeliyet mührü aldı. Proje sonunda ticarileşecek ürün Solederm’in yüz binlerce hastanın mustarip olduğu cerrahi yara enfeksiyonları, diyabetik yara ve yanık yaraları için geliştirildiğini belirten Öğretim Görevlisi Damla Kayalı, ürünün cilt ile uyumlu olduğunu ve hasta konforunu arttırmayı amaçladığını söyledi.

İstanbul Atlas Üniversitesi Tıp Fakültesi akademisyenleri Öğretim Görevlisi Damla Kayalı, Öğretim Görevlisi Büşra Sancaklı ve Öğretim Görevlisi Betül Çıkı, TÜBİTAK tarafından düzenlenen 1812 Yatırım Tabanlı Girişimcilik Destek Programı (BİGG Yatırım) kapsamında hazırladıkları Solederm Projesi ile önemli bir başarı elde etti. Solederm Projesi, birinci aşamayı tamamlayabilen 1917 proje arasından desteklenmeye hak kazanan 115 proje içerisinde yer aldı ve Mükemmeliyet Mührü (Seal of Excellence) aldı.

Yeşil yöntem ile üretilen Solederm, hasta konforunu artırmayı hedefliyor

Öğretim Görevlisi Damla Kayalı, proje sonunda ticarileşecek ürün Solederm’in yüz binlerce hastanın mustarip olduğu cerrahi yara enfeksiyonları, diyabetik yara ve yanık yaraları için geliştirildiğini belirterek “Ürünümüz cilt ile uyumludur, hasta konforunu arttırmaktadır. ‘Yeşil  yöntem’ ile üretilen Solederm sürdürülebilirdir” diye konuştu. Kayalı, yara örtüsü ile ilgili küresel çapta benzer çalışmalar olsa da yenilikçi ve teknolojik yönleriyle Solederm’in benzersiz bir ürün olduğunu ve patent sürecinin devam ettiğini söyledi.

Yeşil kimya prensiplerine dayanıyor

Öğretim Görevlisi Damla Kayalı, Solederm Projesi’nin çevre bilincine sahip bir ekibin, sürdürülebilirliği ve doğa dostu teknolojileri ön planda tutarak geliştirdiği bir vizyonun ürünü olarak doğduğunu belirterek “İlk olarak geleneksel yöntemlerin çevresel etkilerini sorgularken, gelecekteki nesiller için daha yeşil ve temiz bir dünya yaratma arzusuyla harekete geçtik. Bilim ve inovasyonu bir araya getirerek ‘yeşil’ kimya prensiplerine dayanan ve doğada çözünebilen bir materyal fikri ortaya çıktı. Bu fikri gerçeğe dönüştürürken, her adımda doğanın kendisinden ilham aldık ve Solederm’i çevre dostu bir devrim olarak hayata geçirdik. Projemiz iki yılda olgunlaşıp hayata geçti” dedi.

Nitelikli girişimciliğin özendirilmesi amaçlanıyor

TÜBİTAK 1812 Yatırım Tabanlı Girişimcilik Destek Programı (BiGG Yatırım) ile ilgili bilgi veren  Kayalı, “Program ile girişimcilerin, teknoloji ve yenilik odaklı iş fikirlerini katma değer ve nitelikli istihdam yaratma potansiyeli yüksek teşebbüslere dönüştürebilmeleri için, fikir aşamasından pazara kadar olan faaliyetlerinin desteklenmesi amaçlanmaktadır. Böylece nitelikli girişimciliğin özendirilmesi ve uluslararası piyasalarda rekabet edebilen, yenilikçi, teknoloji düzeyi yüksek ürün ve süreçleri geliştirebilen teknoloji tabanlı başlangıç firmalarının oluşturulması hedeflenmektedir” diye konuştu.

115 proje arasında yer aldı

Mükemmeliyet Mührünün yenilikçi projelere verilen kalite etiketi olduğunu söyleyen Kayalı, “Mükemmeliyet Mührü (Seal of Excellence), Ufuk2020 KOBİ Aracı’na başvuran ve uluslararası bağımsız değerlendirme sonucu eşik değerin üzerinde puan alan ancak Avrupa Komisyonu tarafından çağrılara ayrılan bütçelerdeki kısıtlar nedeniyle fonlanamayan yenilikçi projelere verilen kalite etiketidir. Bu çağrı kapsamında birinci aşamayı tamamlayabilen 1917 proje arasından 115 proje desteklenmeye hak kazanmıştır. Biz de Solederm ile 115 proje arasında yer aldık” diye konuştu.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.