Uyanık ‘Basın bayramını kutlamıyoruz’

Batman Basın Derneği (BBD) Başkanı Cebrail Uyanık, 24 Temmuz Gazeteciler Günü ve Basın Bayramı nedeniyle bir mesaj yayımladı.

Uyanık ‘Basın bayramını kutlamıyoruz’
Reklam Bloğu
Yayınlama: 23.07.2024
11
A+
A-

24 Temmuz Basın Bayramı nedeniyle BBD Başkanı Uyanık, yaptığı açıklamada, sansürün kaldırılmasını kutlarken tasarruf tedbirleri ile sansürün yeni bir şekliyle karşı karşıya kalındığını söyledi.

‘’YEREL MEDYA YAŞATILMALIDIR’’

24 Temmuz 1908’de Anayasanın yeniden yürürlüğe girmesinden sonra çıkan gazetelerin, gazeteciler tarafından sansür memurlarına verilmeden, çıkarıldığı bir gün olması dolayısıyla ‘Basın Bayramı’ olarak kabul edildiğinin hatırlatan Uyanık, açıklamasında; “24 Temmuz’u artık bayram olarak kutlamaktan uzaklaştık. Basına uygulanan tasarruf tedbirleriyle yerel gazeteler hızla kapanmaya gidiyor. Tasarruf tedbirleri kapsamında yerel gazetelerin kendini besleyememesi nedeniyle birçok meslektaşımız gazetelerini kapatmak zorunda kaldı. Birçok gazete de kapanma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Günümüz şartlarında bu durum sansürden farksız bir hal almıştır. Basına uygulanan tasarruf tedbirleri, yerel gazetelerin kapanmasına yol açmaktadır ve bu durum demokrasinin sağlıklı işlemesini tehdit etmektedir.’’ Dedi.

“YEREL GAZETELER HIZLA KAPANMAYA GİDİYOR”

Uyanık açıklamanın devamında şu görüşlere yer verdi: “Ülkede yaşanan ekonomik gelişmelerden en çok etkilenen meslek grubu basın oldu. Yerel medya kuruluşları var olma ve yaşam mücadelesi vermektedir. Sağlıklı bir medyaya ulaşmak için ekonomik bağımsızlık kaçınılmazdır. Yerel medya, demokrasinin can suyudur. Yapılan düzenlemeler, yayınlanan genelgeler ile yaygın basının can damarı olan yerel basın ayakta kalmakta güçlük çekiyor. Basına uygulanan tasarruf tedbirleriyle yerel gazeteler hızla kapanmaya gidiyor. Uygulamaya konan tasarruf tedbirleriacilen tekrar gözden geçirilmelidir ve yerel medyaya daha fazla destek sunulmalıdır. Maalesef bugün gazetelerin kapandığı, gazete emekçilerinin işsiz kaldığı bir günde, 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramını kutlamaya değil, kutlayamamaya devam ediyoruz.”

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.