Hasankeyf Perileri Kitabı İmza Gününe Büyük İlgi!..
Batmanlı gazeteci-yazar, doğa, çevre, ekoloji, insan hakları, tarih ve kültürel mirası koruma aktivisti Recep Kavuş’un, uzun süredir üzerinde çalıştığı, Hasankeyf’in sular altında kalmaması için mücadele eden aktivistleri tanıttığı ‘Hasankeyf Perileri’ adlı kitabının ilk baskısı yapıldı. Kil Kitap Yayınlarından çıkan kitabın imza ve tanıtımı Batman Petrol Ct. AVM’de yapıldı.
KAVUŞ’UN İMZA GÜNÜ
18 Ağustos Pazar günü Batman Petrol Ct. AVM’de düzenlenen imza gününde, standı gün boyunca Hasankeyf mücadelesine duyarlılık gösteren onlarca kişi ziyaret etti. Batman eski Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan, Hasankeyf eski Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen, Batman Çevre Gönüllüleri Derneği, Batman Kültür Sanat Derneği yönetim kurulu başkan ve üyeleri, Hasankeyf mücadelesinde yer almış çok sayıda aktivist, akademisyenler, yazarlar, pek çok derneğin yönetici ve gönüllüleri, siyasi partilerin, sendika ve odaların başkan ve yöneticileri imza gününde Recep Kavuş’u yalnız bırakmadılar. Kavuş, kitabı niçin yazdığına şöyle dikkat çekmiş: “Kadim tarihsel-kültürel mirasın yok edilmesine karşı verilen zorlu mücadelenin hikayesidir bu. Bu zor dönemde zor bir coğrafyada verilen mücadele sonucunda yaşanmış gerçek hikayelerden gerçek bir kesit sunacağım sizlere. Hasankeyf periler tarafından nasıl korunmaya çalışıldı, korunamayıp nasıl sulara gömüldü, öğrenmiş olacaksınız. Bu anlatılanlar çatışmaların sürdüğü bir coğrafyada elden giden tarihsel kültürel mirasın yok edilişini anlatımıdır. Kitap sayesinde gelecek kuşaklar, Hasankeyf’in kurtarılması için verilen mücadeleyi verildiğini öğrenmiş olacak. Kitabı okuyanlar, bu kitap sayesinde nelerin sular altında kaldığını da öğrenmiş olacak. Hüzün ve sevinci bir arada yaşamamı sağlayan Hasankeyf ile ilgili geçmişte çok yazılar ve kitaplar yazıldı. Ancak bu kitap sular altında klan Hasankeyf ile ilgili hatıraları anlatan ilk kitaptır.”
RECEP KAVUŞ KİMDİR?
1966 Batman doğumlu. 1988 yılında Batman’da bir yerel gazetede muhabirliğe başladı, Hürriyet gazetesi Beşiri ilçe muhabirliği yaptı. Esmer Dergisinin yanı sıra birçok yerel gazetede köşe yazarlığı yaptı. Geçen zaman sürecinde fotoğraf sanatçısı, çevreci ve insan hakları aktivisti olan recep kavuş, 1991 yılında Batman Belediyesi basın biriminde çalıştı, zaman sürecinde belediye basın müdürlüğü ve çevre müdürlüğü görevlerinde bulundu. Batman’da gönüllülük temelinde çok uzun yıllar boyunca çevre, sosyal yardımlaşma ve dayanışma, insan hakları, kültürel mirasın korunması, kültür sanat etkinliklerinin düzenlenmesi, engellilerin hak arayışları ve örgütlenmeleri alanında birçok STK’nın kuruluşunda görev aldı ve aktif olarak çalıştı. Batman Gazeteciler Cemiyeti, Batman Çevre Gönüllüleri Derneği, Batman Kültür Sanat Derneği, Hasankeyf Gönüllüler Derneği ve Batman Gazeteciler Cemiyeti Başkanlığı görevlerinde bulundu, bu derneklerin yanı sıra Hasankeyf ve Dicle Vadisini Koruma Derneği, Hasankeyf Yaşatma Girişimi gibi toplum yararına ve doğa için çalışan STK’ların kurucu başkanlık ve yönetim kurulu görevlerini üstlendi. Ayrıca Uluslararası Af Örgütünün Batman örgütlenmesinde rol aldı. 2005-2007 yılları arasında Uluslararası Af Örgütünün Batman grup koordinatörlüğü görevini sürdürdü 2007 yılında Uluslararası Af Örgütü Türkiye şubesi yönetim kurulu üyeliğine seçildi. 28 mart 2010 tarihinde Uluslararası Af Örgütü Türkiye şubesi yönetim kurulu başkanlığına seçildi, iki dönem ombudsmanlık görevinde bulundu, halen Batman’da yerel bir gazetede köşe yazarlığı yapıyor.