‘Ottowa Sözleşmesi Hükümlerine Uyulması Çağrısında Bulunuyoruz’

Aralarında Batman Barosunun da bulunduğu 15 Baro, Hakkari’nin Yüksekova ilçesinin Dağlıca bölgesinde meydana gelen mayın kazasında hayatını kaybeden Bedrettin Düzen için başsağlığı dileyerek, Ottowa Sözleşmesi’ne uyulmasını talep etti.

‘Ottowa Sözleşmesi Hükümlerine Uyulması Çağrısında Bulunuyoruz’
Reklam Bloğu
Yayınlama: 26.07.2024
12
A+
A-

24 Temmuz 2024 tarihinde Bedrettin Düzen’in mayına basarak yaşamını yitirdiği bilgisi üzerine, barolar, anti-personel mayınların temizlenmesi çağrısında bulunarak “Masum ve korunmasız sivillerden, özellikle çocuklardan oluşan yüzlerce kişiyi öldüren veya sakat bırakan, ekonomik kalkınmayı ve yeniden yapılanmayı engelleyen, mültecilerin ve iç göçe maruz kalmış kişilerin yurtlarına dönmelerine manî olan, yerleştirildikten sonra yıllarca diğer vahim neticeler yaratan anti-personel mayınların neden olduğu acılara ve kayıplara son vermeye kararlı olarak, dünyanın her tarafında yerleştirilmiş bulunan anti-personel mayınların kaldırılması mücadelesine etkili şekilde ve eşgüdüm içerisinde katkıda bulunmak için ellerinden gelen azamî gayreti göstermenin ve bunların imhasını sağlamanın gerekli olduğu” gerekçeleriyle Ottowa Sözleşmesi olarak bilinen “Anti-Personel Mayınların Kullanımının, Depolanmasının, Üretiminin ve Devredilmesinin Yasaklanması ve Bunların İmhası ile İlgili Sözleşme”, 4 Aralık 1997 tarihinde Ottawa’da (Kanada) imzaya açıldı, 1 Mart 1999’da yürürlüğe girdi. Türkiye Cumhuriyeti Sözleşme’ye 2003 yılında taraf oldu. Sözleşme Türkiye açısından 1 Mart 2004 tarihinde yürürlüğe girdi.

‘TEMİZLENMEYEN MAYINLAR YAŞAM HAKKI İHLALLERİNE NEDEN OLUYOR’

Bölgemizde temizlenmeyen mayınlar ile çatışma artıkları, yaşam hakkı ihlallerine neden olmakta ve bölge halkı için tehlike oluşturmaya devam etmektedir. Hemen her yıl, benzer ölüm ve yaralanma ile sonuçlanan vakaları yaşamaya devam ediyoruz. Yaşam hakkına önemli bir risk alanı oluşturan mayınlı alan haritalarının paylaşılması ve temizlenmesi gerekmektedir. Biz aşağıda imzası olan barolar olarak; Türkiye’nin taraf olduğu Ottowa Sözleşmesi yükümlülükleri uyarınca mayınlı alanların temizlenmesini talep ediyor, konu hakkında kusur ve ihmali olanlar hakkında soruşturma yürütülmesi gerektiğini kamuoyuna saygı ile duyururuz.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.