Oduncu’dan Kürtçe için meclis araştırması talebi

DEM Parti Batman Milletvekili Zeynep Oduncu Kutevi, 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı dolayısıyla, Kürtçe’nin kamusal, hukuki ve kültürel alanlarda kullanımının önündeki engellerin araştırılması amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi.

Oduncu’dan Kürtçe için meclis araştırması talebi
Yayınlama: 15.05.2025
40
A+
A-

“KÜRTÇEYE YASAL GÜVENCE SAĞLANMADI”

Oduncu, Kürtçenin uzun yıllar boyunca inkâr ve yasaklamaların hedefi olduğunu belirterek, “Kürtçe ancak uzun mücadeleler sonucu tanınabildi ancak bu tanınma anayasal güvenceye kavuşmadı” dedi. Türkiye’de milyonlarca insanın anadili olan Kürtçenin, hâlâ resmi dil statüsüne sahip olmadığını, eğitim dili olarak kabul edilmediğini ve kamusal hizmetlerde kullanılmasının sistematik şekilde engellendiğini vurguladı. Kürtçe’nin eğitimi ve kurumsallaşması için çalışan birçok kurum ve medya organının kapatıldığını hatırlatan Oduncu, özellikle kayyım atanan belediyelerde ilk olarak Kürt diline ve kültürüne yönelik müdahalelerin gerçekleştiğini söyledi.

“KÜRTÇE EVE HAPSEDİLDİ”

Oduncu, Kürtçeye yönelik uygulamaların yalnızca yasal değil, sahada da sistematik bir dışlama içerdiğini belirterek, “Bu baskılar sonucu Kürtçe, ev içi kullanımla sınırlanmış, adeta eve hapsedilmiştir” ifadelerini kullandı. Zazaca ve Kurmanci’nin UNESCO’nun Tehlike Altındaki Diller Atlası’nda yer aldığına dikkat çekti. Kürtçenin anayasal ve yasal güvence altına alınmasının bir yükümlülük olduğunu söyleyen Oduncu, Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere atıfta bulunarak, anadil kullanım hakkının temel bir insan hakkı olduğunu vurguladı.

“BU SADECE DİL DEĞİL, DEMOKRATİKLEŞME MESELESİDİR”

Kürt halkının dilini yaşatmak için verdiği mücadeleye dikkat çeken Oduncu, 15 Mayıs’ın bu direncin sembolü olduğunu ifade etti. Kürtçenin yalnızca dilsel değil, aynı zamanda demokratikleşme, eşit yurttaşlık ve kültürel haklar çerçevesinde de değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

“ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURULMALI”

Son olarak Oduncu, Kürtçenin kullanımının önündeki engellerin tarihsel ve sosyopolitik nedenlerinin tespiti, çözüm önerilerinin geliştirilmesi ve uygulanabilir politikaların oluşturulması amacıyla Meclis bünyesinde bir araştırma komisyonu kurulmasının elzem olduğunu söyledi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.