Milletvekili Oduncu, hükümlü Falay için soru önergesi

DEM Partisi Batman Milletvekili Zeynep Oduncu tarafından TBMM’ye Batman M Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu B/6 Koğuşunda 4 aydır hükümlü bulunan Narin Falay’ın hak ihlallerine maruz bırakıldığı ve tehdit edildiğine dair soru önergesi verdi.

Milletvekili Oduncu, hükümlü Falay için soru önergesi
Yayınlama: 22.03.2024
9
A+
A-

Oduncu önergesinde “Türkiye’deki cezaevlerinde tutulan mahpuslar, uluslararası insan hakları ve sözleşmeleri ile Anayasa’ya ve yasal düzenlemelere aykırı bir şekilde insanlık onuru ile bağdaşmayan yöntemlerle sık sık hak ihlalleriyle karşı karşıya bırakılmaktadır. Batman M Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu B/6 Koğuşunda 4 aydır hükümlü bulunan Narin Falay’ınhak ihlallerine maruz bırakıldığı vetehdit edildiği tarafıma iletilmiştir. Narin Falay’ın ailesinin tarafıma aktardığı bilgilere göre;yaklaşık 25 gün önce Narin Falay’ın bulunduğu koğuşun yan tarafında bulunan adli koğuşundaki tutuklu ve hükümlüler, aynı koğuşta bulunan Pelin Yapıcı ve Narin Falay’ı tehdit eden sloganlar atmışlardır. Bu durum cezaevi müdürüne iletilmesine rağmen cezaevi müdürü böyle bir şeyin yaşanmadığını söyleyerek Narin Falay ve Pelin Yapıcı’nın şikâyet dilekçesi yazmalarına engel olmaya çalışmıştır.Bu olaydan bir hafta sonra Pelin Yapıcı’nın havalandırmadan koğuşa gireceği sırada nereden atıldığını görmediği, içerisinde pil ve çakmakbulunan ufak bir pet şişe havalandırmaya atılmıştır. Bu durum karşısındaNarin Falay ve Pelin Yapıcı infaz koruma memurlarını çağırıp olayı soruşturmalarını istemişlerdir. Fakat kendilerine kameranın bu kısmı görmediğini bu yüzden nereden atıldığını araştıramayacaklarını ifade etmişlerdir. Yaşanan söz konusu tehditlerden sonra Narin Falay ve Pelin Yapıcı savcılığına suç duyurusunda bulunmuşlardır. Bunun üzerine 3 gün sonra Pelin Yapıcı “asayişi bozma”gerekçesiyle Erzincan Cezaevine sürgün edilmiş ve Narin Falay ise tek başına tecrit altına alınmıştır. Narin Falay’ın yaşadığı söz konusu tehditlerin yanı sıra sağlık hakkına erişimi de engellenmektedir. Hastane randevusu olmasına rağmen hastaneye götürülmemektedir.  Öte yandan Narin Falaysayım esnasında esas duruşa geçmediği gerekçesiyle erkek gardiyanlar tarafından tehdit ve hakarete maruz kalmıştır. Yaşanan bu olaya ilişkin gardiyanlar hakkında şikâyette bulunmasına rağmen “memura hakaret etmek, mukavemet etmek” gibi gerekçelerle kendisine dava açılmıştır. Narin Falay maruz kaldığı tehdit ve hak ihlalleri nedeniyle başka bir cezaevine naklini istemesine rağmen bu talebi karşılanmamaktadır. Ailesi ise Narin Falay’ın can güvenliğinden endişe duymaktadır. Bu bağlamda; Batman M Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda hükümlü bulunan Narin Falay’a yönelik uygulanan tehdit ve hak ihlallerinden haberdar mısınız?

Söz konusu tehdit ve hak ihlallerinde bulunanlar hakkında herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır?

Tutuklu ve hükümlülerin hem uluslararası hem de ulusal mevzuat kapsamında sağlığa erişim hakkı koruma altına alınmıştır. Narin Falay’ın sağlığa erişim hakkı hangi gerekçeyle engellenmektedir?

Batman M Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda bulunan Narin Falay’ın başka bir cezaevine nakil talebi neden karşılanmamaktadır?

NarinFalay’ın yaşadığı hak ihlallerinin ve can güvenliğini tehdit eden uygulamaların son bulması için herhangi bir girişiminiz olacak mıdır?

Türkiye cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerinin önüne geçilmesi, tutuklu ve hükümlülerin yaşam hakkını tehdit eden uygulamaların son bulması için herhangi bir çalışmanız olacak mıdır?

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.