mecliste tartışılan sokak hayvanlarını uyutma düzenlemesini sert bir dille eleştirdi

Anadolu Hayvan Hakları Federasyonu, 81 ilde ortak basın açıklaması düzenleyerek, mecliste tartışılan sokak hayvanlarını uyutma düzenlemesini sert bir dille eleştirdi.

mecliste tartışılan sokak hayvanlarını uyutma düzenlemesini sert bir dille eleştirdi
Reklam Bloğu
Yayınlama: 22.07.2024
6
A+
A-

“TASARI, KOMİSYONDAN GERİ ÇEKİLMELİ”

Batman İl Temsilcisi Hazar Karaaslan “Dünyaya örnek olarak 2004 yılında ana hükmü belediyelerin bakımevi kurup kısırlaştırma yapması olarak çıkarılan Hayvanlar Koruma Kanunu’na rağmen, hala daha 1389 belediyenin 1200’e yakınında bakımevi de yok kısırlaştırma da yok. Fakat yasayı uygulamayan ve görev ihmalinde bulunan bu belediyelere, bakanlıklar ve mülki idarelerce denetim yapılmadı, idari cezai yaptırım getirilmedi. Ve şimdi, TBMM Tarım Komisyonu’nda görüşülmeye başlayan, STK’ların alınmadığı, Hınç ve İntikam Yasa Tasarısında, kedi ve köpeklerin ötenazi ve diğer kılıflar altında öldürülmeleri hükme bağlanıyor. Çelişkilerle dolu olan bu tasarının yasalaşması halinde bir taraftan kedi ve köpekler öldürülürken, öte yanda üremeye çoğalmaya devam edecekler. Çünkü üremenin kontrol altına alınmasına yönelik tedbirler bu tasarıda yok. En önemli husus, sokak köpeklerinin ana kaynağı olan, Türkiye’de bulunan 20 bine yakın köyde yaşayan tarım ve hayvancılık uğraşan 10 milyonlarca vatandaşın canını, malını, davarını koruyan 100 binlerce sahipli bekçi ve çoban köpeklerinin, sahiplerince beldelere ilçelere atılan ve sonra da sokak köpeği denilen yavrularına yönelik kısırlaştırma ve diğer tedbirler bu Hınç ve İntikam Tasarısında yer almadığı için üreme devam edecek. Bu tasarıda bir taraftan bütün kedi ve köpekleri hemen toplamayan belediyelerin başkanlarına hapis cezası getirilirken, öte yandan belediyelerin bakımevi kurmaları için 2028 yılına kadar süre verilmektedir. Bunun anlamı topla öldür demektir. Tasarı komisyondan çekilmeli, yeni dönemde TBMM Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu kurularak sorunun çözümü için ciddi bir çalışma başlatılmalıdır” dedi.

“ÇÖZÜM ÇOK BASİT”

Çözüme ilişkin yapılan açıklamada “916 belediyede kısırlaştırma üniteleri kurulmalı ve her belediyenin günde 10 köpek kısırlaştırması ile 1 yılda 2 milyona yakın köpeğin kısırlaştırılması durumunda ilk 6 aydan başlayarak üreme kontrol altına alınmalıdır. TBMM de, sorunu ve çözümü gerçek anlamda görebilen aklıselim siyasiler olduğuna ve tuzaklar içeren bir katliam kanunu çıkmasına geçit vermeyeceklerine inanıyor ve Sayın Milletvekillerine ve Sayın Cumhurbaşkanına sesleniyoruz. STK’lar ve kamuoyundan gizli hazırlanan, kedi ve köpeklere katliam ve üreme döngüsünü devam ettirecek bu kan kokan yasa tasarısı geri çekilmelidir” denildi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.