TÜRMOB Ücret Tespit ve Mesleki Hizmetleri Geliştirme Kurul Üyesi Hayrettin Başaran, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirlerin 10 yıl görev yapmaları halinde yeşil pasaport (hususi pasaport) almalarına ilişkin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulan kanun teklifi üzerine kamuoyuna bir basın açıklaması yaptı
TÜRMOB Ücret Tespit ve Mesleki Hizmetleri Geliştirme Kurul Üyesi Hayrettin Başaran, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirlerin 10 yıl görev yapmaları halinde yeşil pasaport (hususi pasaport) almalarına ilişkin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulan kanun teklifi üzerine kamuoyuna bir basın açıklaması yaptı. Başaran, söz konusu talebin mali müşavirlik mesleğinin ülke ekonomisine sağladığı katkılar doğrultusunda haklı ve yerinde bir adım olduğunu belirtti.
BAŞARAN, MÜŞAVİRLER EKONOMİYE KATKI SAĞLIYOR’
Başaran açıklamasında, mali müşavirlerin Türkiye ekonomisinde hem mikro düzeyde işletmelerin hem de makro düzeyde kamu maliyesinin sağlıklı işlemesi açısından kilit bir rol oynadığını ifade etti. Vergi sisteminin işlerliğini sağlamak, işletmelerin finansal sağlığını korumak, ekonomik istikrar ve şeffaflığı desteklemek gibi birçok alanda mali müşavirlerin önemli görevler üstlendiğini söyledi. Mali müşavirlerin girişimcilik ve yatırım ekosistemini destekleyerek toplumsal refahın artmasına, vergi bilincinin yaygınlaşmasına ve istihdamın gelişmesine katkı sunduğunu vurgulayan Başaran, ekonomik dalgalanmalarda işletmelere rehberlik ettiklerini ve kriz yönetiminde etkin rol oynadıklarını ifade etti. Başaran, vergi gelirlerinin düzenli toplanması ve kamu harcamalarının sağlıklı bir şekilde finanse edilmesi noktasında mali müşavirlerin vazgeçilmez bir görev üstlendiğine dikkat çekerek, bu yönüyle kamu maliyesine ciddi katkı sunduklarını belirtti. Mali müşavirlerin, Türkiye’nin küresel ekonomiyle entegrasyonu açısından stratejik bir meslek grubu olduğunun altını çizdi.
“YEŞİL PASAPORT, ULUSLARARASI ALANDA ETKİNLİK İÇİN ÖNEMLİ”
Hayrettin Başaran, yeşil pasaport verilmesinin mesleki katkıların bir karşılığı olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Bu adımın, mali müşavirlerin uluslararası düzeyde daha etkin faaliyet gösterebilmeleri açısından önemli bir kolaylık sağlayacağını belirtti. Aynı zamanda, devletin meslek gruplarına verdiği değerin bir göstergesi olacağını ifade etti.
TBMM’YE ÇAĞRI: BU FIRSAT DEĞERLENDİRİLMELİ
Basın açıklamasını “Türkiye’nin küresel ekonomideki rekabet gücünü artırma yolunda atılacak her adım değerlidir” sözleriyle tamamlayan Başaran, TBMM’ye sunulan kanun teklifinin desteklenmesinin hem mesleğin prestiji hem de ülke ekonomisinin geleceği açısından önemli olduğunu vurguladı.