Koza hasadı başladı

Sason’da İpek böceği üreticiliği yapan Fatih Aydın, İpek böceği larvalarının 45 günlük sürenin ardından koza gelişimlerini tamamladıklarını ve yaş koza hasadının başladığını söyledi.

Koza hasadı başladı
Yayınlama: 10.06.2024
13
A+
A-

Unutulmaya yüz tutan mesleklerden olan ipek böceği yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılmaya başlandığı Sason’da üreticiler kısa sürede yüksek kazancı olan koza hasadına başladı. Kozanın önemli bir gelir kapısı olduğunu söyleyen Fatih Aydın, “En fazla bir ay çalışması vardır. Bu bir ayda iyi bakılırsa çok iyi verim sağlanıyor. Yetkililerden destek de alıyoruz İki yıl önce fırtınada kurduğum ipekböceği çadırı zarar görmüştü. Kendi imkanlarımla duvar ördüm ve çadırda yırtılan yerlere yama yaptım.

GETİRİSİ GÜZEL BİR MESLEK

Dut yaprağı kıtlığı yaşandığı için bahçemizin her tarafına dut ağacı fidanı diktik. Onun dışında getirisi çok güzel. Bu sene koza kilosunun 800 ile bin lira arasında olmasını bekliyoruz. Eskiden tütün üretimi yapıyorduk. Tütünün getirisi bunun kadar karlı değildi. Şimdi bununla uğraşıyoruz. Çok kazançlı bir iştir. Kozaları teslim ettiğimizde geçen seneler gibi 6 yada 7 ay paramızı beklemeyiz.” diye konuştu.

40 GÜNDE 130-150  BİN LİRA

İlçemizde ipek böcekçiliğinin gün geçtikçe geliştiğini dikkat çeken ilçe koza birlik başkanı Zülkif Aktaş, birçok köyde ve merkezde bazı ailelerin ipek böceği üretimi yaptığını söyledi. Bu yıl Sason’da birçok ailenin ipek böceği beslediğini anlatan Aktaş, “Bu yıl geçen yıllara göre daha yüksek rekolte bekliyoruz. Aileler 40 ya da 45 gün içinde üretime göre gelir elde ediyor. Ama daha fazla kutu besleyen aileler, daha fazla gelir de elde edebiliyor” diye konuştu.

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.