Batman Çukobirlik’te Genel kurul gerçekleşti

Batman Çukobirlik’te Genel kurul gerçekleşti
Yayınlama: 22.09.2023
108
A+
A-

12. Düzenlenen Mali Genel kuruluna Batman Çukobirlik delegeleri de katıldı.Çukobirlik Batman Şube Başkanı Erkan Kağba ; “SS Çukurova Pamuk Yerfıstığı ve Yağlı Tohumlar Dicle Tarım Satış Kooperatifi 12. Mali Genel Kurulunu tüm ortaklarımızın katılımı ile gerçekleştirmekteyiz. Üretici pamuğa en az 25 lira taban fiyat bekliyor. Ayrıca mazot, gübre ve ilacın fiyatı yüde 100- 150 arttı.
“MISIR’A VERİLEN DÜŞÜK TABAN FİYAT ENDİŞELENDİRİYOR”
Pamuk hasat zamanı yaklaştıkça üreticiyi Mısır’a verilen düşük taban fiyatı endişelendirmeye başladı. Pamuğa düşük fiyat verilirse seneye kimse ekmez.Mısır’a kilo başına verilen 30 kuruşluk taban fiyat artışı pamukçuları kara kara düşündürmeye başladı.Türkiye’nin önemli pamuk üretim merkezlerinden olan Aydın ,Şanlıurfa, Adana ve Diyarbakır’da Eylül ayının sonunda başlayacak olan pamuk hasadı öncesi üretici pamuğa en az 25 lira taban fiyat verilmesini istiyor .30 lira olan beklentinin 25 liraya çekilmiş olması Mısır’a verilen düşük taban fiyatının yarattığı havadan kaynaklanmaktadır,” dedi.
“MAZOT VE GÜBRE FİYATLARI AYNI DEĞİL”
Üreticinin girdi maliyetleri karşısında ezilmeye devam ettiğini belirten Kağba, “Geçtiğimiz yılın fiyatı ile aynı düzeyde devlet Mısır’a 6 lira fiyat verdi ama tüccar 5.5 TL’den alım yapıyor.
Mazot, gübre ve ilacın fiyatı yüzde 100-150 oranında arttı ama maliyetler aynı değil. Pamuk üreticimizin bu noktada mağdur edilmemesi gerekiyor ki, gelecek yıl da üretim yapsın.Pamukta kilogram başına maliyet 18.6 lira. Bunun üzerine yüzde 30 eklenmeli ki çiftçi para kazansın. Bu yıl taban fiyatın 25 lira olacağı gözüküyor. Tabii buna devletin verdiği prim de eklenecek,” dedi.
“PAMUK VAZGEÇİLMEZ HAMMADDE”
kilo başına 1.6 lira olqn primin en az 5 liraya çıkarılmasını beklediklerini kaydeden Kağba, ” Hiç olmazsa prim ile üretici para kazansın.Şunu unutmamalıyız ki, pamuk ve mısır’da ikinci ürün yok, tek ekim yapılıyor. Üretici genellikle ürünü para ettiremezse başka ürüne kaçar. Eskiden pamukta dünya fiyatları ile bizim fiyatların arasında 1-2 lira fark olurdu, şimdi bu fark 10 lirayı geçti. Şu anda dünyada pamuğun kilogram fiyatı 58-60 lira, bizde ise 45 -46 lira. Bu dengesizlik sürerse üreticimiz çok zorlanacak.Biz Birlik olarak, pamuk üreticimizi korumaya, üretimi arttırmaya her daim çalışmaktayız.
Ancak finansal güç nedeniyle yeterli alım yapamamaktayız.
PAMUK VAZGEÇİLMEZ HAMMADDE ‘DİR.
Şu an bölgemizde pamuk fiyatı 15 ile 18 lira arasında gidiyor. Üretici geçen yıl para kazanmadı, bu yıl da kazanamazsa bölgemizde kimse pamuk ekmez. Oysa pamuk bir ham maddedir ve tekstil için vazgeçilmezdir. Yurt dışından gelen pamuğa kota uygulanmalı. 2 milyon çiftçi bundan zarar ediyor, bunun önüne geçilmeli,” dedi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.