Uluslararası Batman Enerji Zirvesi Başladı

Batman Üniversitesi’nde Dördüncüsü Yapılan Zirve’nin Açılış Konuşmaları

Uluslararası Batman Enerji Zirvesi Başladı
Reklam Bloğu
Yayınlama: 25.10.2024
18
A+
A-

Batman Üniversitesi Enerji Koordinatörlüğü (EKOM) tarafından düzenlenen Dördüncü Uluslararası Batman Enerji Zirvesi, Merkez Kampüs Konferans Salonunda gerçekleştirildi. Açılış konuşmalarını Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir ve eski Avrupa Birliği Bakanı Dimitris Avramopoulos yaptı. Zirveye Batman Valisi Ekrem Canalp’in eşi Dr. Ayten Canalp, Büyükelçi Hakan Çakıl, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Rektör Demir’in Açılış Konuşması

Açılışta konuşan Prof. Dr. İdris Demir, enerji alanında yerli ve milli unsurları öne çıkaran iş birliği fırsatları oluşturma amacında olduklarını belirtti. Demir, “Sürdürülebilir bir gelişme ve dünya barışı için devletlere, toplumlara ve bireylere büyük sorumluluklar düşmektedir” diyerek Socrates ve Konfüçyüs’ün düşüncelerine atıfta bulundu. Ayrıca, Doğu Akdeniz ve Anadolu uygarlıklarının zenginliğini vurguladı.

Enerji İş Birliğinin Önemi

Demir, enerji iş birliğinin stratejik önemi hakkında şu sözleri sarf etti: “Devletler uluslararası bir aktör olarak birbirleri arasında uluslararası güvenliği ve ülke içi refahı artırmada iş birliği yapabilecekleri enerji gibi konularda birbirlerine güvenerek iş birliği yaparlar.” Ayrıca, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP) ile Türkiye ve Azerbaycan arasındaki stratejik iş birliğini örnek gösterdi.

Doğu Akdeniz Enerji Potansiyeli

Rektör Demir, Doğu Akdeniz havzasında bulunan enerji kaynaklarıyla ilgili önemli tahminlerde bulundu. “Doğu Akdeniz havzasında yaklaşık 3,5 milyar varil ham petrol ve 10 trilyon metreküp doğal gaz bulunduğu yönünde tahminler var” dedi. Bu rezervlerin, bölgesel barışın inşa edilmesi açısından önem taşıdığını vurguladı.

Dimitris Avramopoulos’un Sunumu

Daha sonra söz alan Yunan diplomat Dimitris Avramopoulos, “İstikrar ve Barışçıl İş Birliği Faktörü Olarak Enerji” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Sunumunda uluslararası iş birliği ve barışın enerjideki önemi üzerine vurgu yaptı. Avramopoulos, “Bu anlamlı organizasyon için Rektör Prof. Dr. İdris Demir’e teşekkür ederim” diyerek Batman Üniversitesi’nin gelecekte önemli bir kurum olmasını umduğunu belirtti.

Zirve’nin Teması ve Konuları

Batman Üniversitesi tarafından geleneksel olarak düzenlenen Uluslararası Batman Enerji Zirvesi, yeni enerji kaynakları, yenilenebilir enerji, petrol ve doğalgaz trendleri, enerji ve çevre, enerji ve sürdürülebilirlik hedefleri, yapay zekâ ve blockchain teknolojilerinin enerjide kullanımı gibi konulara odaklanıyor. Program sonunda, Avramopoulos’a Rektör Demir tarafından plaket takdim edildi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.