TÜRKİYENİN EN İYİ BALLARINDAN BİRİ: SASON BALINI ÜRETİYORUZ!

TÜRKİYENİN EN İYİ BALLARINDAN BİRİ: SASON BALINI ÜRETİYORUZ!
Reklam Bloğu
Yayınlama: 14.06.2024
12
A+
A-
Batman Valimiz Sayın Ekrem CANALP’in destekleri ve Kaymakamımız Sayın Murat METE’nin koordinesinde yürütülen “Örnek İlçe, Örnek Ürün” projesi kapsamında ilçemizde üretilen doğal bal, tüm Türkiye’de adından söz ettirmeye başladı.
1454 mg/kg ve 50,1 diaztaz değeri ile Türkiye’nin sayılı organik balları arasında yerini alan Sason balı, yüksek kalite standartlarını karşılamaktadır.
2.5 yıldır devam edilen projemizle 2023 yılında 12 yetiştiricimiz ve 136 kovanımız ile 122 kilogram organik bal üreterek bal üretiminde önemli bir noktaya gelinmiştir.
2024 yılı hedefi ise 204 kovanla 500-800 kg arası yüksek kalitede organik bal üretimi amaçlanmaktadır.
Aynı zamanda bu yıl ki çalışmada geleneksel kara kovanlar ve fenni kovanların yanında izolasyon malzemesi olarak alüminyum folyo, keçe ve yün gibi farklı maddeler kullanılarak tasarlanan orjinal kovanların da üretime etkisi gözlemlenmekte ve test edilmektedir.
Bu amaçla Sayın Kaymakamımız Murat METE ve proje ekibi Cobet yaylasındaki zengin floradan yararlanan arı ve kovanları yerinde inceledi. Proje ile ilgili Tarım Müdürümüz Sayın Hasip OKAY ve proje sorumlusu Muttalip ÇELİK’ten genel durumu hakkında bilgi alan Kaymakamımız Sayın Murat METE, flora yapısı ve Sason balının tescili konusunda Sason Meslek Yüksek Okulu Müdürü Sayın İbrahim Selçuk KURU ile görüşerek gerekli işlemlerin yapılmasını istemiş olup En kısa sürede Sason Balı’nın coğrafi işaretli tescillenmiş bir ürün olarak Sason ekonomisine katkı sağlaması planlanmaktadır. Sınırlı sayıda kovanla ve sınırlı miktarda gözetim altında üretilen Sason Balına rağbet her geçen gün artmakla beraber süreç hassasiyetle takip edilmektedir.
Bu başarılı projede her an desteklerini esirgemeyen Batman Valimiz Sayın Ekrem CANALP’e şükranlarımızı arz ederiz.
Projemizle ilgili gelişmeleri ve detayları sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz. Sınırlı sayıda kovanla ve sınırlı miktarda gözetim altında üretilen Sason Balına rağbet her geçen gün artmakla beraber süreç hassasiyetle takip edilmektedir.
Bu başarılı projede her an desteklerini esirgemeyen Batman Valimiz Sayın Ekrem CANALP’e şükranlarımızı arz ederiz.
Projemizle ilgili gelişmeleri ve detayları sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.
+6
Tüm ifadeler:

47

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.