TBB Reklam Yasağı Yönetmeliği’nde Önemli Değişiklikler

TBB Reklam Yasağı Yönetmeliği’nde Önemli Değişiklikler
Reklam Bloğu
Yayınlama: 09.08.2024
19
A+
A-

Türkiye Barolar Birliği (TBB) tarafından hazırlanan “Reklam Yasağı Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”, 09.08.2024 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlandı. Yönetmelikte yapılan değişiklikler, avukatların reklam yapma yöntemlerine ve mesleki kimlikleriyle ilgili paylaşımlarına yönelik önemli düzenlemeler getirdi.

Yeni Düzenlemeler ve Yaptırımlar:

  • Uyarı Yazısı Kaldırıldı: Önceden var olan “uyarı yazısı gönderme” usulü kaldırıldı. Reklam yasağını ihlal eden fiiller için doğrudan re’sen soruşturma açılacak ve ilgiliye savunma istemini içeren yazı tebliğ edilecektir. İhlalin devam etmesi, tekerrür olarak değerlendirilebilecektir. (madde 12)
  • İnternet Paylaşımlarına Yeni Düzenlemeler: Avukatlar, çevrimiçi mecralarda bedel karşılığı veya bedelsiz olarak hazırladıkları veya kendilerine hazırlatılan içerikleri ön plana çıkaracak iş ve işlemlerden kaçınacaklar. Ayrıca, internet kullanıcılarını kendi veya başka bir siteye yönlendirecek kısa yolları kullanamayacak ve çevrimiçi mecralarda reklam veremeyeceklerdir. (madde 7)
  • Mesleki Kimlik ve Özel Hayat Vurgusu: Avukatlar, mesleki kimlikleriyle ilişkilendirilecek şekilde yaşamları, kazançları ve mesleki faaliyetleri hakkında reklam niteliğinde paylaşımlarda bulunamayacaklar. Ayrıca, avukatlık unvanının kullanıldığı paylaşımlarda mesleğin itibarını zedeleyici davranışlardan kaçınacaklar. (madde 7)
  • Görüşme Mekânlarına İlişkin Yasaklar: Müvekkil ve müvekkil adaylarıyla yapılacak görüşmelerin mekânı ve içeriği, mesleğin saygınlığına yaraşır ve reklam yasağını ihlal etmeyecek şekilde olacak. Ayrıca, avukatlar birden fazla büro açamayacak ve bürolarını “irtibat bürosu” veya “çözüm ortakları” gibi isimlerle adlandıramayacaklar. (madde 4 ve 5)

Bu düzenlemeler, avukatlık mesleğinin etik kurallarını güçlendirmeyi ve reklamsal faaliyetlerin sınırlarını netleştirmeyi amaçlıyor.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.