STK’lardan taziye yemekleri için ortak deklarasyon

Son günlerde gündeme gelen “taziye yemeği” ile ilgili olarak içinde Batman Belediye’si ile Batman’da bulunan resmi ve sivil toplum kuruluşları, sendikalar, siyasi partiler, kanaat önderleri, sivil toplum kuruluşlarında bulunduğu çok sayıda kurum ve kuruluş ortak bir deklarasyon yayınlandı.

STK’lardan taziye yemekleri için ortak deklarasyon
Reklam Bloğu
Yayınlama: 31.08.2024
18
A+
A-

Yayınlanan ortak bildiri şu şekilde “Bizler, Batman’da bulunan resmi ve sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler, kanaat önderleri, sivil toplum kuruluşları olarak özelde Batman Belediyesi’nin aldığı taziye evlerinde verilen yemek uygulaması kararına ilişkin, genelde ise Batman’da taziye yemekleri geleneğine dair vardığımız önemli bir kararı sizlerle paylaşmak istiyoruz. Toplumumuzun köklü geleneklerinden biri olan taziye ziyaretleri, acıyı paylaşma ve dayanışmayı güçlendirme amacıyla ortaya çıkmış olup, zamanla bu güzel gelenek yas evinde taziye sahibini taziye yemeği vermesine zorlayan ve acılı aileyi maddi ve manevi anlamda büyük bir yükaltında bırakan bir geleneğe dönüştüğü gözlemlenmiştir. Özellikle zor zamanlardan geçen aileler için, bu yükün altına girmek, yas sürecini daha da zorlaştırmaktadır.

TAZİYE YEMEĞİ UYGULAMASINA SON VEREN KARARINI DESTEKLİYORUZ

Dayanışma ve paylaşmayı güçlendirmek amacıyla genel olarak Batman genelinde taziye yemeklerinin kaldırılmasının doğru olacağını düşünüyor, bu çerçevede Batman Belediyesi’nin aldığı ve kendisine bağlı bağlı taziye evlerinde taziye yemeği uygulamasına son veren kararını destekliyoruz. Bu kararın, yas sürecindeki ailelere maddi bir külfet yüklememek ve acılarını daha rahat yaşamalarını sağlamak amacıyla alındığını teyit ediyoruz. Taziye yemekleri yerine, acıyı paylaşmanın en önemli yolu olan ziyaretler sırasında mümkünse ziyaretçileri, tıpkı eski zamanlarda olduğu gibi gücü oranında yas tutan aileye destek olmaları yönünde teşvik edilmesinin daha doğru olacağına inanıyoruz. Bu kararın halkımızın manevi birliğini güçlendireceğine inanıyoruz. Taziye yemeklerinin kaldırılması, geleneklerimize ve inançlarımıza saygı çerçevesinde yapılmış bir düzenlemedir. Amacımız, yardımlaşma ve dayanışma ruhunu koruyarak, yükümlülükleri hafifletmektir. Batman halkından bu kararın uygulanmasında azami hassasiyet göstermelerini, yas tutan ailelerin duygularına saygı duyarak, geleneksel taziye ziyaretleriyle dayanışmayı sürdürmelerini rica ediyoruz. Toplumsal bilincimizi artırmak ve bu kararı benimsemek, daha güçlü bir Batman için atılmış önemli bir adımdır. Taziye yemekleri için ayrılan kaynakların, ihtiyaç sahibi ailelere ve hayır işlerine yönlendirilmesini tavsiye ediyoruz. Bu şekilde, toplum olarak birbirimize olan desteğimizi daha da güçlendirebiliriz. Sonuç olarak, bizler aşağıda adı geçen kurumlar olarak, bu yeni düzenlemeyi kabul ediyor ve uygulamayı hayata geçirmekte kararlıyız. Acılı günlerde yükü hafifletmek, birlik ve beraberlik içinde olabilmek adına bu kararın hayırlı olmasını, Batman’da başlattığımız bu uygulamanın giderek tüm ülkede örnek olmasını temenni ediyor, daha güçlü ve dayanışma içinde olan bir Batman için tüm halkımızın desteğini bekliyoruz.”

DEKLORASYONA KATILANLAR

Batman Belediyesi, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi(DEM) Batman İl Örgütü, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Batman İl Örgütü, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Batman İl Örgütü, Yeniden Refah Partisi(YRP) Batman İl Örgütü, Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Batman İl Örgütü, Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER), Barış Anneleri İnisiyatifi, Tevgera Jinên Azad (TJA), İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şubesi, Eğitim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Batman Şubesi, Sağlık Emekçileri Sendikası (SES), Genel İş Sendikası Batman Şubesi, Batman Ticaret ve Sanayi Odası (BATSO), Batman Esnaf Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi, Batman Odalar Birliği, Makina Mühendisleri Odası (TMMOB), Batman Din Alimleri, Batman Muhtarlar Derneği, Bahar Kültür Merkezi, Ari Dil Derneği, Batman Burada Platformu, Türkiye Emekliler Derneği Batman Şubesi, Hasankeyf Yolu Küçük Sanayi Sitesi, Petroliş Sendikası Batman Şubesi, Tutuklu Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER), Ehmedê Xanî Derneği Batman Şubesi, Marangozcular Sitesi, Recebanlılar Derneği, Midyatlılar Derneği, Alikanlılar Derneği, Bekira Derneği.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.