Batman Üniversitesi Rektör Prof. Dr. İdris Demir, TRT GAP Radyosu’na katılarak, Üniversitenin yayınevi çalışmalarını detaylı bir şekilde anlattı.
Batman Üniversitesi Yayınevi’nin kuruluş amacını, misyonunu ve yayımladığı eserleri paylaşan Rektör Demir, yayınevinin “Söz uçar, yazı kalır” anlayışından hareketle, Batman’ın kadim kültürünü ve modern kimliğini gelecek nesillere taşımayı hedefleyen bir külliyat oluşturduklarını belirtti. Bu süreçte, üniversite yayınevinin üç yıl içinde 17 kitap yayımladığını ifade etti. Rektör Demir, yayınevinin önemli projelerinden biri olarak, Batman’ın 2030 vizyonunu şekillendirmek amacıyla düzenlenen “Vizyon 2030 Arama Konferansı”nı örnek gösterdi. Eğitim, sağlık, çevre, tarım, kültür ve turizm gibi 12 farklı başlıkta, yerel paydaşlar ve akademisyenlerin katılımıyla, Batman’ın geleceğine ışık tutacak bilimsel bir yol haritası hazırlandığını açıkladı.
Bu süreçte, hazırlanan eserlerden biri olan Batman Halk Kültürü kitabı ve bu kitaba dayalı belgeselin, üniversitenin öğrencileri ve akademisyenleri tarafından tamamen yerel kaynaklarla hazırlandığını belirterek eserin İngilizce altyazılar eklenmiş halinin uluslararası erişime sunulduğunu da vurguladı. Bunun yanı sıra, Dün, Bugün, Yarın Batman ve Nymphaeus’tan Batman’a gibi eserlerle şehrin tarihi, biyolojik çeşitliliği, yöresel ürünleri ve akademik birikimi üzerine önemli katkılar sağlandığını söyledi. Ayrıca, Üniversitenin enerji ihtisas üniversitesi olarak, enerji temalı eserlerin yayımlanmasının da önemli olduğunu ifade etti. Özellikle, enerji zirvelerinde sunulan bildirilerin akademik kitaplara dönüştürülmesinin bu alandaki bilimsel katkıyı artırdığına dikkat çekerek öğrenciler için de bilimsel çalışmalara daha fazla katılımı teşvik etmek amacıyla düzenlenen Uluslararası Öğrenci Kongresi’nin sonuçlarının da kitaplaştırıldığını belirtti.