“Prostat Kanseri Riskine Karşı Düzenli Kontrol Şart”

Batman İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Semih Canpolat, 15 Eylül Prostat Kanseri Farkındalık Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, prostat kanserinin erkeklerde akciğer kanserinden sonra en sık görülen kanser türü olduğuna dikkat çekti.

“Prostat Kanseri Riskine Karşı Düzenli Kontrol Şart”
Reklam Bloğu
Yayınlama: 15.09.2024
6
A+
A-

Ülkemizde yüz binde 40,3 oranında görülen prostat kanseri, özellikle yaş ilerledikçe riskini artırıyor. Dr. Canpolat, 50 yaş sonrasında prostat kanseri riskinin hızla arttığını ve vakaların büyük kısmının 65 yaş üzerindeki erkeklerde görüldüğünü belirtti.

RİSK FAKTÖRLERİ

Ailesel yatkınlığın önemli bir risk faktörü olduğunu vurgulayan Dr. Canpolat, babasında ya da erkek kardeşinde prostat kanseri olan erkeklerin bu hastalığa yakalanma olasılığının iki katından fazla olduğunu ifade etti. Ayrıca doymuş yağ ve kırmızı et tüketiminin fazla olduğu, sebze-meyve tüketiminin düşük olduğu diyetlerin de prostat kanseri riskini artırabileceği biliniyor. Bazı kimyasal maddelere maruz kalmanın da risk oluşturduğunu belirten Canpolat, itfaiyecilerin maruz kaldıkları kimyasalların prostat kanseri riskini artırabileceğine dair bulguların olduğunu söyledi.

BELİRTİLER VE ERKEN TEŞHİS

Prostat kanserinin erken evrede belirti vermediğini, ancak kanser dokusunun büyümesiyle birlikte idrar yapma zorluğu, idrarda kan ve ereksiyon problemleri gibi şikayetlerin ortaya çıkabileceğini belirtti. Dr. Canpolat, bu belirtilerin her zaman kansere işaret etmediğini, prostatın iyi huylu büyümesi gibi durumlarla da ilişkili olabileceğini ifade etti. Yine de idrarla ilgili sorun yaşayanların bir üroloji uzmanına başvurarak erken teşhis için gerekli kontrolleri yaptırmaları gerektiğini vurguladı.

DÜZENLİ KONTROLLER HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR

Prostat kanserinin tanısının biyopsi ile konduğunu belirten Dr. Canpolat, 50 yaşından itibaren tüm erkeklerin, ailesinde prostat kanseri olanların ise 40 yaşından itibaren düzenli olarak PSA (Prostat Spesifik Antijen) testi yaptırmasının önemine dikkat çekti. Ülkemizde prostat kanseri vakalarının %70,9’unun erken evrede teşhis edildiğini belirterek, bu durumun tedavi sürecini kolaylaştırdığını ifade etti.

KORUNMA YÖNTEMLERİ

Prostat kanserini tamamen önlemenin kesin bir yolu bulunmamakla birlikte, sağlıklı bir yaşam tarzının riski azaltabileceğini vurgulayan Dr. Canpolat, düzenli fiziksel aktivite, sebze ağırlıklı beslenme ve sağlıklı kiloda kalmanın önemini vurguladı.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.