DEM Partisi Batman Milletvekili Zeynep Oduncu, depremin birinci yıl dönümünde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın yanıtlaması istemiyle önerge sundu.
Milletvekili Zeynep Oduncu, 6 Şubat 2023 günü Kahramanmaraş merkezli depremde 11 ilde ağır yıkımlara meydana geldiğini belirterek, deprem nedeniyle yüz binlerce insanın yaşadığı illerden başka illere göç etmek zorunda kaldığını söyledi.
‘YÜZ BİNLERCE KİŞİ BAŞKA İLLERE GÖÇ ETTİ’
Deprem bölgelerinden ayrılamayan insanların ise aradan bir yıl geçmesine rağmen temel barınma ve beslenme ihtiyaçlarının tam anlamıyla karşılanabildiğini söylemenin güç olduğunu ifade eden Milletvekili Zeynep Oduncu, “Ağır yıkımın meydana geldiği Hatay, Adıyaman ve Kahramanmaraş’ta özellikle kadınlar büyük sıkıntılar yaşmaktadır. Kadınların yaşadığı sorunları soru önergeleriyle meclis gündemine taşıdık” dedi.
6 ŞUBAT’I MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI
DEM Partisi Batman Milletvekili Zeynep Oduncu’nun Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın yanıtlaması istemiyle yönelttiği soru önergesinde; “Aşağıdaki sorularımın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat IŞIKHAN tarafından Anayasa’nın 98’inci ve TBMM İçtüzüğünün 96’ncı ve 99’uncu maddeleri uyarınca yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 6 Şubat’ta meydana gelen depremler Türkiye’nin 11 ilinde 13 milyondan fazla insanı etkilemiştir. Yıkımın en fazla olduğu Hatay, Adıyaman ve Kahramanmaraş’ta deprem bölgesinde yaşayan kadınlar depremden önce çoğunlukla hastanelerde, hizmet sektöründe, mevsimlik tarım işlerinde, fabrikalarda, temizlik işlerinde, market/ mağazalar/ kafe/ restoranlarda ve eve parça başı alınan işlerde çalıştıkları bilinmektedir. Depremden sonra bu kadınlar çoğunluğu asgari ücret veya asgari ücretin altında ücret alabildikleri, bazen sigortalı bazen sigortasız ama çoğunlukla sigortasız biçimlerde çalıştırıldıkları kamuoyun yansımıştır. Ayrıca, Kamuya bağlı tüm kurumlarda Toplum Yararına Program (TYP) kapsamında çalışan işçiler, AFAD’a bağlı konteyner kentlerde çalışmaktadır. Nihayetinde anılan illerde kadın istihdamı yoğunluklu olarak gündelik/mevsimlik, kayıt dışı şekilde güvencesiz, düzensiz, ağır çalışma ve düşük ücret koşullarında çalışan kadınlardan oluşmaktadır.”