Kadın Doğum Uzmanı Opr. Dr. Sezer Gül, normal doğum ve sezaryen doğumu kıyasladığımızda bu iki yöntemin birbirine göre artıları ve eksilerini anlattı.
Anne adaylarımızın doğum süreci yaklaştıkça en çok düşündükleri konu doğum şekli oluyor. Gebelerin normal doğum veya sezaryen doğum arasında karar vermelerini en çok etkileyenler, çevresindeki yakınları ve takibini yapan doktordur. Normal doğum ve sezaryen doğumu kıyasladığımızda bu iki yöntemin birbirine göre artıları ve eksileri vardır.
SEZARYEN NORMAL DOĞUMA GÖRE DAHA ZORDUR
Doğum meydana gelene kadar olan süreç için değerlendirdiğimizde özellikle ilk doğumlarda anne için tabiki normal doğum sezaryen doğuma göre daha zordur. Sezaryen doğum gebelerimize daha konforlu gelebilir. Ancak şunu da belirtmek gerekir ki bir hastanın normal doğumdan sonra kendini toparlaması ve normal hayata dönmesi çok daha hızlı oluyor. Ayrıca doğum sonrası ağrılar sezaryen doğumda biraz daha fazla olur. Yine dikişlerin iyileşmesi sezaryen doğumda daha uzun sürer. Ben bir kadın doğum uzmanı olarak hastalarıma şunu söylüyorum. Tüm hastalar için bu doğum yöntemlerinden biri doğrudur demek yanlıştır.
‘HASTALARIMIZA NORMAL DOĞUMU ÖNERİYORUZ’
Biz hastalarımızı değerlendirdikten sonra en uygun yöntem hangisi ise hastamıza o yöntemi önermekteyiz. Örneğin, bebeğinin kilosu 4000-4500 gr ın üzerinde olan, bebeği ters gelen(yani bebeğin baş aşağı gelmemesi) , çatı kemiği dar olan veya bebeğin eşi yani plasenta önde gelen hastalarımızda normal doğumu önermiyoruz. Ama bu saydığımız durumların olmaması durumunda anne adayımız da normal doğum için istekli ve kararlı ise hastalarımıza normal doğumu öneriyoruz.
BEBEĞİNİZ İÇİN HANGİ DOĞUM YÖNTEMİ DAHA FAYDALI
Normal doğum yapan annelerin bebeklerinde akciğerler daha iyi havalanır. Bundan dolayı normal doğumda bebeğin solunum fonksiyonları daha sağlıklıdır. Ancak şunu da belirtmek gerekir ki; normal doğum süreci bazen çok zor olabiliyor ve bu süreçte bebeğin oksijensiz kalma ihtimali daha yüksek olabilir. Ondan dolayı biz bazen böyle sıkıntılı durumlarda hiç risk almadan hastalarımızı sezaryen ameliyatına alıyoruz. Sezaryen doğumda bebeğin oksijensiz kalma ihtimali yok denecek kadar azdır.
ZAMANLAMA
Normal doğum planladığımız hastalarda özellikle 35. Haftadan sonra sıkı takiplere başlıyoruz ve doğum sancılarının kendiliğinden başlamasını bekliyoruz. Ortalama anne adaylarımızın doğumları 38-41. Haftalar arasında kendiliğinden başlar. Ancak 41. Haftaya kadar doğum meydana gelmezse artık gebelerimizi hastaneye yatırıp gerekirse suni sancı başlıyoruz.
Sezaryen doğum planladığımız hastalarda ise ortalama 38-39. Haftalarda planlama yapıp hastalarımızı ameliyata alıyoruz. Son olarak şunu belirtmek isterim ki hastalarımızın isteği tabiki biz hekimler için önemli ama doğum şekli konusunda doktorlarının bilgi ve tecrübelerine güvenmeleri ve çok ısrarcı olmamalarıdır.