‘Mali Müşavirler adil olmayan ücret tarifesi altında eziliyor’

Deva Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, mali müşavirlerin, yeminli mali müşavirlerin, serbest muhasebecilerin ölçüsüz bir iş yükü ve adil olmayan bir ücret tarifesi altında ezildiğini söyledi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e çağrıda bulunan Ekmen, enflasyon muhasebesiyle ilgili konunun derhal gözden geçirilmesi gerektiğini ifade etti. 

‘Mali Müşavirler adil olmayan ücret tarifesi altında eziliyor’
Yayınlama: 13.08.2024
13
A+
A-

Türkiye Büyük Millet Meclisinde (TBMM) basın toplantısı düzenleyen Deva Partisi Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, Türkiye Mali Müşavirler Odası Odaları Birliği (TÜRMOB), siyasetçilerin ve meslek mensuplarının katılımıyla Ankara’da yapılan mitingleri hatırlatarak, mitingde 12 başlıkta mali müşavirlerin, muhasebecilerin sorunları ifade edildiğini belirtti. Mali müşavirler ve muhasebecilerin sorunlarıyla ilgili Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Gelir İdaresi Başkanlığı yetkilileri başta olmak üzere bürokratların harekete geçmesini gerektiğini dile getiren Ekmen, mali müşavirler, yeminli mali müşavirlerin ve muhasebecilerin çok ciddi problemlerinin olduğuna dikkat çekti.

“ADLİ TATİL VAR AMA MALİ TATİL YOK”

Mali müşavirlerin birçok sorunla boğuştuğuna vurgu yapan Ekmen, şöyle devam etti; “Mali müşavirlerin bugün itibariyle enflasyon düzeltmesiyle ilgili aktif bir sorunları dışında genel olarak mesleğin yıllara sahip birikmiş sorunlarına dair talepleri var. Mesleki yükten kaynaklanan, ailelerini ihmal eden, sağlıklarını ihmal eden, hatta bu yük nedeniyle intihara kadar varan birikmiş sorunları var. Adli tatil var ama bir mali tatil yok. Mali müşavirlerin gerçek bir mali tatil uygulaması talebi var.”

 E-DEVLET ALTYAPISI GÜÇLENDİRİLMELİ 

Ekmen, mali müşavirlerle ilgili gerekli altyapının güçlendirilmesi gerektiğinin altını çizerek, “Yine hem kayıt dışıyla mücadelede hem de mesleki yükün azaltılması noktasında basit usul kaldırılmalı. Mali müşavirlerimizin birçok bildirim sorumluluğu var. SGK’ya bildirimde bulunuyorlar, TÜİK’e bildirimde bulunuyorlar, Ticaret ve Sanayi Bakanlığına bildirimde bulunuyorlar. Oysa gerçekten kuvvetli bir e-devlet altyapımız var. Bu e-devlet altyapısında kurumlar birbiriyle sağlıklı bir şekilde ilişkilendirildiğinde bir bildirime gerek kalmadan bu verilerin sisteminden çekilme imkanı var. Dolayısıyla elektronik altyapı sisteminin güçlendirilerek mali müşavirlerin bildirim sorumluluğunun da azaltılması talepleri var. Bunu yine veri paylaşım sistemlerinin de desteklenmesini istiyorlar. Ve beyan ve bildirim usullerinin hem basitleştirilmesini hem sadeleştirilmesini kurumlar arasındaki koordinasyon ile bunların mali müşavirler üzerinden bu yükü kaldırılmasına yönelik talepleri var.” ifadelerini kullandı.

“ARABULUCULUK YETKİSİ TALEPLERİ VAR”

Mali müşavirlerin birçok haktan faydalanamadığına dikkati çeken Ekmen, “Mesleki sorumluluğun gereği, yani bir mali müşavir yaptığı bir hata nedeniyle bazen mükellefinin milyonlarca, belki milyarlarca lira ödemesine sebep olabilir. Ama bir mali müşavir sağlıklı bir şekilde işini yapamıyorsa, bir sürü gereksiz kırtasiyecilikle uğraşıyorsa ve üzerine hak ettiği de ücreti almıyorsa o zaman hata payı tabii ki artacaktır. Bir arabuluculuk yetkisi talepleri var. Özellikle mali hukuka ilişkin konularda arabuluculuk yetkisinin tanımlanmasını Adalet Bakanlığımız ciddiyetle ele almalı ve incelemelidir. Yeşil pasaport talepleri var. Biliyorsunuz belli kademin üzerinde avukatlar ve devlet memurlarıyla ilgili böyle bir yeşil pasaport hakkı var. Mali müşavirler içinde bu hakkın tanınması şüphesiz onların meslek onurunu ve haysiyetini artıracak bir girişim olacaktır. KOSGEB desteklerinden faydalanamıyorlar. Deprem süreleri bölgesindeki mücbir sebep sürelerinin güncellenmesini istiyorlar.” ifadelerini kullandı.

“ENFLASYON MUHASEBESİ GÖZDEN GEÇİRİLMELİ” 

Mali müşavirlerin, yeminli mali müşavirlerin, serbest muhasebecilerin ölçüsüz bir iş yükü ve adil olmayan bir ücret tarifesi altında ezildiğini söyleyen Ekmen, şunları kaydetti:  “20 yıl sonra gündeme gelen ve ekonominin kötü yönetiminin bir sonucu olan ve bu nedenle hem mali müşavirler, muhasebeciler hem de mükellefler üzerinde öngörülmeyen bir yük oluşturan bu uygulamanın yeniden ele alınmasını geçici vergi beyanname kapsamından çıkartılarak başta stoklar olmak üzere fiili envanter işlemi gibi bilançonun sahici bir şekilde çıkartılması, birçok konuda birçok mükellefin gerçekleştiremeyeceği taleplerden vazgeçilmesini savunuyorlar. Ben de başta Maliye Bakanımız Mehmet Şimşek olmak üzere Maliye Bakanlığı’nın bürokratlarını enflasyon muhasebesiyle ilgili konu gözden geçirmelerini, bunun vergisel bir sonuç doğurmadan uygulanmasını çağrısında bulunuyorum.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.