Kozluk el sanatları ve yöresel ürünleri satış Merkezinde satışlar devam ediyor

Kozluk ilçesinde yetişen meşhur yöresel ürünleri ile ilgili olarak Kaymakam Ekrem Güngör’ün başlattığı proje kapsamında “Kozluk’un Meşhur Lezzetleri” sloganıyla proje çalışmalarına başlanılmıştı. Bu kapsamda yöresel ürünlerimizin satıldığı satış ofisinde satışların devam ettiği açıklandı.

Kozluk el sanatları ve yöresel ürünleri satış Merkezinde satışlar devam ediyor
Reklam Bloğu
Yayınlama: 09.07.2024
10
A+
A-

Konu ile ilgili Kaymakam Güngör şunları aktardı; “Bölgemizin coğrafi yapısına uygun olarak yetişen ve ünü Türkiye’ye yayılan tatları, renkleri, kokusu, doğallığı ve kalitesiyle diğer ürünlerden ayrılan tüm ürünlerimiz için reklam, tanıtım ve satış faaliyetlerine başladık. Amacımız üreticilerimizi çiftçimizi ve kadın emeğini desteklemek ve emeklerinin karşılığını tam olarak almalarını sağlamak ve bu güzel ürünlerin üretim ve satış alanlarını genişletmektir.

‘ÜRÜNLER İÇİN COĞRAFİ İŞARET VE MARKA TESCİLİ BAŞVURULAR YAPILDI’

Bu kapsamda halkımızın geçim kaynağı bu güzel ürünlerimiz ile ilgili markalaşma çalışmalarına başladık. İlgili ürünler için Coğrafi İşaret ve Marka Tescili başvurularımızı yaptık. Bu kapsamda da ürünlere özgü sloganlar oluşturuldu ve marka tescili alınmasından sonra ise gerekirse coğrafi işaret alınması ile ilgili de gerekli mercilere resmî müracaatları yapacağız. Aynı zamanda tanıtım yapılması ve üreticilerimizi desteklemek amacıyla da tüm ürünlerimizle ilgili olarak resmi logo tasarlanıp ambalaj örneği de oluşturulmuştur. Bunun yanında kısa tanıtım videoları da yapıldı. Tüm bunların sergilenmesi ve satılması için de satış ofisi oluşturulmuştur. Aile Destek Merkezi, Kadın Kooperatifi ve Halk Eğitim Merkezimizde üretilen başta kadın üreticilerimizin tüm el sanatları ürünleri ve ilçemizin yöresel ürünleri bu merkezde sergilenip satılıyor. Tüm hemşerilerimizi satış merkezimize davet ediyoruz. Tüm projelerimize her zaman destek veren başta Valimiz Sn. Ekrem Canalp olmak üzere, İl Özel İdaremize, Milli Eğitim Müdürlüğü Halk Eğitim Merkezimize, Tarım ve Orman İl ve İlçe Müdürlüğümüze, Dicle Kalkınma Ajansına ve Kozluk Belediyemize teşekkür ederiz.” Dedi.

1500 BİN BEŞYÜZ TON TÜTÜN ÜRETİLİYOR

Kozluk Tütünü, ilçede sulu tarımın en önemli alternatif tarım bitkisi olarak yetiştirilmektedir. 3500 dekarlık tarım arazisinde yetiştiricilik yapılmaktadır. Yıllık ortalama 1500 bin beşyüz ton tütün üretilmektedir.

KOZLUK DOMATESİ YILDA 1500 TON ÜRETİM YAPILIYOR

Kozluk Domatesi, ilçemizde yüksek rakımlı köylerimizde yetiştirilmektedir. Tadı ve kendine özgü aromasıyla farkını ortaya koymaktadır. İlçemizde 600 dekar tarım arazisinde yetiştiriciliği yapılmakta olup yılda 1500 ton üretim yapılmaktadır.

KAYA TUZU ÜRETİCİLİĞİ ASIRLARDIR DEVAM EDİYOR

Kozluk Kaya Tuzu, sosyo-ekonomik faaliyetlerin başında gelen Kaya Tuzu üreticiliği asırlardır devam ediyor. Kozluk’a bağlı Derince, Tuzlagözü, Çayhan Köyleri ve Çay Mevkii olmak üzere birçok farklı yerlerde kaya tuzu üretimi vatandaşları tarafından yapılmaktadır. Yıllık ortalama 10 bin ton civarında kaya tuzu üretilmektedir. Kozluk Kaya tuzu turşu yapımında ve salamura ürünlerde kullanılmakta olup katıldığı ürünlerde kalite ve koruyuculuk arttırmada kullanılmaktadır.

YIMDA 15 TON ŞARAN ÜRETİLMEKTEDİR

Kozluk Şaranı, ilçemizin kuzey kesimindeki dağ köylerinde yetiştirilen organik ceviz ve organik üzüm elde edilen üzüm şırasından yapılmaktadır. Üzüm şırası ve cevizden üretilen Kozluk Şaran’ında herhangi bir kimyasal katkı bulunmamaktadır. Şaranı diğer cevizli sucuklardan ayıran özelliği çift sıralı ceviz şeritlerinin şıraya batırılması ve hiçbir katkı maddesi içermediğinden, insan sağlığına son derece faydalı olan cevizli sucuk kış aylarında sofralardan eksik edilmeyecek bir yiyecektir. Her yıl ortalama 15 ton Şaran üretilmektedir.

KOZLUK DAĞ ARMUDU

Kozluk Dağ Armudu, ilçemizin kuzey kesimindeki dağ köylerinde yetiştirilen geçici bir armut çeşididir. Geç Sonbaharda meyve olgunluğa erişmektedir. Zemin rengi sarımtırak yeşil ve kırmızı yanaklı bir görünüme sahiptir. Meyveleri orta irilikte ve sertliktedir. İlçemizde bahçe kenarlarında ve engebeli arazilerde yetiştiriciliği yapılmakta olup yıllık ortalama 200 ton civarında üretim yapılmaktadır.

KOZLUK BALI YILLIK ORTALAMA 100 TON CİVARINDA BAL ÜRETİLMEKTEDİR

Kozluk Balı, 2973 rakımlı Mereto Dağı eteklerinde arıcılık yapan yetiştiricilerimiz, burada bulunan yüzlerce çeşit çiçekten beslenen arılardan bölgenin en kaliteli balını elde etmektedirler. Kozluk balı üretildiği alanların coğrafi konumu nedeniyle İnvert şeker miktarı ve enzim miktarı yüksek, mineral madde- kül miktarı düşük özelliklerde üretilerek yüksek kaliteli bal kriterlerini karşılamaktadır. Kendine has tadı ve aroması bulunmakta kalite kriterlerinde önemli bir yere sahip olan nem miktarı ise düşüktür. Tüm özellikler bir araya gelince yüksek kaliteli Kozluk Balı ortaya çıkmaktadır. Yıllık ortalama 100 ton civarında bal üretilmektedir.

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.