‘Kalp hastalıkları her yıl 18 Milyon can alıyor’

Batman İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Semih Canpolat, 29 Eylül Dünya Kalp Günü vesilesiyle yaptığı açıklamada, kalp ve damar hastalıklarının dünya genelinde engellilik ve ölümlerin önde gelen nedenleri arasında yer aldığını belirtti. Canpolat, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, her yıl yaklaşık 18 milyon kişinin bu hastalıklardan hayatını kaybettiğini ifade etti.

‘Kalp hastalıkları her yıl 18 Milyon can alıyor’
Reklam Bloğu
Yayınlama: 30.09.2024
9
A+
A-

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2023 yılı ölüm ve ölüm nedeni istatistiklerine dikkat çeken Canpolat, Türkiye’de ölümlerin %33,4’ünün kalp ve damar hastalıklarından kaynaklandığını vurguladı. Gelişen şehirleşme, sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşam gibi faktörler bu hastalıkların yaygınlaşmasında büyük rol oynuyor.

RİSK FAKTÖRLERİNE DİKKAT ÇEKİLDİ

Kalp ve damar hastalıklarına karşı alınacak önlemler konusunda bilgilendirmelerde bulunan Canpolat, sağlıksız beslenme, yetersiz fiziksel aktivite, tütün ve alkol kullanımının en önemli davranışsal risk faktörleri olduğunu belirtti. Bu risk faktörlerinin yüksek tansiyon, yüksek kan şekeri ve obezite gibi sağlık sorunlarını tetikleyerek kalp hastalıkları riskini artırdığını söyledi.

KALP SAĞLIĞINDA BİREYSEL FARKINDALIK ÖNEMLİ

Her yıl 29 Eylül’de düzenlenen Dünya Kalp Günü etkinliklerinin bu yılki temasının “Önce Sen, Önce Kalbin” olduğunu aktaran Canpolat, topluma yönelik farkındalık çalışmalarının önemine dikkat çekti. Kalp sağlığının korunmasında bireysel farkındalığın kritik bir öneme sahip olduğunu ifade ederek, “Kalbinizin kahramanı olun ve onun için harekete geçin” çağrısında bulundu.

AİLE HEKİMLERİ ROL ALIYOR

Türkiye genelinde yürütülen “Kalp ve Damar Hastalıkları Önleme ve Kontrol Programı” kapsamında aile hekimlerinin 40 yaş ve üstü bireyler için kardiyovasküler risk değerlendirmesi yaptığını hatırlatan Canpolat, kişisel risk faktörlerinin gözden geçirilmesi ve erken teşhisin önemine vurgu yaptı. Canpolat, Batman’daki tüm vatandaşları aile hekimlerine başvurmaya ve düzenli taramalara katılmaya davet etti.

SAĞLIKLI YAŞAM İÇİN ÖNERİLER

Canpolat, Dünya Kalp Günü kapsamında vatandaşlara şu önerilerde bulundu: Sağlıklı beslenin, Yeterli miktarda su tüketin, Hareket etmeyi ihmal etmeyin, Tütün ve alkolden uzak durun, Aile hekiminize başvurup kardiyovasküler risk değerlendirmenizi yaptırın.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.