Batman’da, İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şubesi tarafından her ayın ilk Cuma günü düzenlenen barış nöbetlerinin yirmi üçüncüsü gerçekleştirildi. Bu nöbette “Toplumsal Barış İçin Anadile Saygı Gösterin” teması vurgulandı. Basın açıklamasını, Şube Eşbaşkanı Av. Ahmet Şiray okudu.
Basın açıklamasında, son dönemde Mersin’de halay çekerken slogan atan gençlerin gözaltına alınması ve tutuklanmalarıyla başlayan sürecin, Siirt, Ağrı ve İstanbul’da da benzer şekilde devam ettiği belirtildi. Tutuklanan kişilere cezaevinde ırkçı içerikli müzikler dinletildiği ifade edildi. Av. Şiray, halay çekmenin ve şarkı söylemenin propaganda suçu oluşturmadığını ve bunun Anayasa Mahkemesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Yargıtay kararlarıyla defalarca ispatlandığını hatırlattı. Türkiye’nin ifade özgürlüğünü ihlal ettiği gerekçesiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından mahkum edilmesine rağmen, bu tür uygulamaların devam etmesinin evrensel hukuk normlarına aykırı olduğunu vurguladı.
Açıklamada, Batman, Mardin, Diyarbakır ve Van gibi şehirlerde yaya geçitlerine yazılan Kürtçe “peşi peya-önce yaya” yazılarının gece vakti kolluk kuvvetleri eşliğinde silindiği belirtildi. Bu uygulamaların İçişleri Bakanlığı tarafından il valiliklerine gönderilen genelge çerçevesinde yapıldığına dikkat çekildi. Belediyelerin sorumlu olduğu yollarda Kürtçe yazılan trafik uyarılarının silinmesinin, bu kentlerde yaşayan insanların ana dillerinde trafik uyarı ve işaretlerinin olmasını engellediği ifade edildi.
İHD Batman Şubesi, Kürtçe’nin belediye çalışmalarında kullanılmasının engellenmesini kabul edilemez bulduklarını ve bunun Kürt meselesinin çözümsüzlüğünü derinleştirdiğini belirtti. Açıklamada, halay çeken insanların tutuklanması ve peşi peya yazılarının silinmesi gibi uygulamaların, 90’lı yıllarda Kürt insanlarına uygulanan işkenceleri hatırlattığı ve bu tür yaklaşımların çözümsüzlük politikalarını derinleştirdiği vurgulandı. Anadile yönelik yasaklamaların tekçi bir zihniyetin ve kültürün egemenliğini sürdürmeye çalıştığını ifade eden Şiray, Kürtçe’nin eğitim, sosyal ve kültürel alanda kabul edilmediğini belirtti.
İHD Batman Şubesi, Türkiye’de azınlıkların kimliği, dili ve kültürünün yasal güvence altına alınması gerektiğini belirtti. Kürtçe’nin kamusal alanda, eğitimde ve her alanda resmi dil olarak kabul edilmesi gerektiğini savunan dernek, hükümetin geçmişteki politikalarından vazgeçerek pozitif ayrımcılık ile Kürtçe’nin ve diğer risk altındaki dillerin gelişmesini sağlaması gerektiğini ifade etti. Anadilin en temel insan hakkı olduğunu vurgulayan İHD Batman Şubesi, kayyum uygulamalarının sona erdirilmesini, yerel yönetimlerin Kürtçe hizmetlerine saygı gösterilmesini ve vatandaşların halay çekmek gibi davranışlarının suç olarak görülmemesi gerektiğini belirtti.
İHD Batman Şubesi, Kürt sorununun barışçıl yöntemlerle çözülmesi gerektiğini ve ayrıştırıcı, Kürt dilini yok sayan uygulamalardan derhal vazgeçilmesi gerektiğini vurguladı. İnsan haklarına ve ifade özgürlüğüne saygılı bir anlayışın geliştirilmesi ve anadile saygı gösterilmesi çağrısında bulunuldu.