İki yıl üst üste işlenmeyen tarım arazileri kiraya verilecek

Batman İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, iki yıl üst üste işlenmeyen tarım arazilerinin kiraya verileceğini duyurdu. Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmelik kapsamında, mülkiyeti gerçek ve tüzel kişilere ait olan bu araziler, tarımsal üretim amacıyla sezonluk olarak kiralanabilecek.

İki yıl üst üste işlenmeyen tarım arazileri kiraya verilecek
Reklam Bloğu
Yayınlama: 23.08.2024
14
A+
A-

Kiralanacak araziler, arazinin vasfının değiştirilmemesi ve kiracının tarımsal üretim yapma şartına bağlı olarak, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belirlenecek. Kiralama süreci, öncelikli olarak arazilerin bulunduğu yerleşim yerinde ikamet edenler, sivil toplum kuruluşları ve meslek odalarına yönelik olacak. Kiraya verilecek araziler için belirlenen kira bedeli, piyasa rayiç bedelinin altına düşmeyecek.

ARAZİ TESPİT KOMİSYONU KURULACAK

Kiralanacak arazilerin tespiti için il veya ilçe müdürlüğü bünyesinde Arazi Tespit Komisyonu oluşturulacak. Bu komisyon, kadastro parsel verileri, uydu görüntüleri, coğrafi bilgi sistemleri ve diğer kamu kurumlarından elde edilecek veriler üzerinden tarım arazilerini belirleyecek. Ayrıca, yerinde gerçekleştirilecek arazi kontrolleriyle işlenmeyen tarım arazileri tespit edilecek.

BAŞVURULAR ELEKTRONİK ORTAMDA YAPILABİLECEK

Kiraya verilecek arazilerin listesi, il müdürlüğü internet sitesinde yedi gün süreyle ilan edilecek. İlgilenenler, ilan süresi içerisinde tarım arazisi kiralama talep formunu doldurarak başvuruda bulunabilecekler. Başvurular, Tarım Arazileri Değerleme ve Edindirme Bilgi Sistemi üzerinden de yapılabilecek.

ÖNCELİKLİ GRUPLARA KİRALAMA

Kiralama sürecinde öncelik, arazinin bulunduğu yerleşim yerinde ikamet edenlere, sivil toplum kuruluşlarına ve meslek odalarına verilecek. Bu gruplardan birden fazla istekli çıkması halinde en yüksek teklifi veren kişiye kiralama yapılacak. Öncelikli gruplardan istekli çıkmaması durumunda ise diğer istekliler arasında en yüksek teklifi veren kişi araziyi kiralayabilecek. Kiralanan tarım arazileri, Bakanlıkça belirlenen kayıt sistemlerine kaydedilecek ve kiracılar tarımsal desteklerden yararlanabilecek. Kira bedeli, arazi sahiplerine ödenecek; maliklerine ulaşılamayan durumlarda ise kira bedeli, bir kamu bankasında açılacak üç aylık vadeli hesapta nemalandırılacak. Bu düzenleme ile Batman’da atıl durumdaki tarım arazilerinin yeniden ekonomiye kazandırılması hedefleniyor.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.