Halk Konserinde Konuşan Eşbaşkanlar: “Dilimize Sahip Çıkacağız”

Batman Belediyesi tarafından düzenlenen ve Kadir Çat, Kolektîfa Rîtmên Azad ve Koma Govendê ya Dîcleyê gruplarının sahne aldığı halk konseri yurttaşların yoğun katılımıyla sona erdi. Gecede konuşan Eşbaşkanlar Gülistan Sönük ve Yeşil Işık, halkın kendi anadillerine sahip çıkacaklarını belirterek, “Kürtçe konuşup Kürtçe yaşayacağız” dedi.

Halk Konserinde Konuşan Eşbaşkanlar: “Dilimize Sahip Çıkacağız”
Reklam Bloğu
Yayınlama: 23.08.2024
9
A+
A-

Batman Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından Jiyan Park’ta düzenlenen halk konserine Batmanlılar büyük ilgi gösterdi. Kadir Çat, Kolektîfa Rîtmên Azad ve Koma Govendê ya Dîcleyê gruplarının sahne aldığı etkinlikte, alanı dolduran Batmanlılar şarkılar eşliğinde halaylar çekerek coşku dolu bir akşam yaşadı. Konserin açılışında konuşan Belediye Eşbaşkanı Yeşil Işık; anneleri, çocukları, kadınları ve gençleri selamlayarak başladı konuşmasına, Kürt kültürü, sanat ve dili üzerindeki baskıya dikkat çekti.

“BASKILARLA TARİHİMİZ, DİLİMİZ, KÜLTÜRÜMÜZ VE SANATIMIZ YOK EDİLEMEZ”

“Bildiğiniz gibi kültür ve sanatımıza, dilimize ağır bir saldırı var” diyen Eşbaşkan Işık, “Başta bu saldırıyı protesto ediyoruz ve kınıyoruz. Biz de Kürt halkı olarak kültürümüzü, sanatımızı, dilimizi, tarihimizi yaşattık ve yaşatmaya devam edeceğiz. Tarihimize, dilimize, kültürümüze ve sanatımıza baskı yapanlar unutmasın ki bu baskılarla tarihimiz, dilimiz, kültürümüz ve sanatımız yok edilemez. İnanıyoruz ki halkımız kültürünün, sanatının ve en önemlisi toprağının arkasında durup koruyacaktır” dedi.

“KÜRTÇE KONUŞACAĞIZ KÜRTÇE YAŞAYACAĞIZ”

Pek çok kentte “Pêşî Peya” yazılarına yapılan müdahaleye dikkat çeken Eşbaşkan Işık, “Biliyorsunuz ki bir iki hafta önce caddelerimizde yazılan ‘Pêşî Peya’ uyarı yazılarını silmek istediler. Bu bir saldırıdır. Bu saldırıyı dilimize, kültürümüze ve sanatımıza yapılmış sayıyoruz. Bu saldırıyı bugüne kadar kabul etmedik, bugünden sonra da kabul etmeyeceğiz. Batman halkı şuna inansın ki biz bu saldırılara asla izin vermeyeceğiz. Bunu sizin duruşunuzla, desteğinizle savunacağız. Başımız dik bir şekilde karşılarında duracağız. Bu çağrımız annelerimizedir. Evinizde, mahallenizde, sokaklarınızda çocuklarınızla Kürtçe konuşun. Herkes çocuklarıyla Kürtçe konuşup Kürtçe büyütsün istiyoruz. Eğer bunu başaramazsak dilimize ve kültürümüze olan baskılar devam edecek. Kürtçe konuşacağız, Kürtçe yaşayacağız ve Kürtlüğümüzü bu şekilde sürdüreceğiz. Bunu başta annelerden, kadınlardan, çocuklardan istiyoruz. Bu söylediklerimizin arkasında duracağınıza, en güçlü ve onurlu duruşu sergileyeceğinize inanıyoruz” diyerek konuşmasını bitirdi. 

“BATMAN HALKI EN GÜÇLÜ CEVABI VERDİ”

Daha sonra söz alan Belediye Eşbaşkanı Gülistan Sönük ise kadınların irade ve kazanımlarına yönelik saldırılara dikkat çekti. “Bildiğiniz gibi kentimizde çok oyunlar oynandı” diyen Eşbaşkan Gülistan Sönük, “Kadınların irade ve kazanımlarını ortadan kaldırmaya çalıştılar. Ama siz onurlu ve değerli Batman halkı onlara en güçlü cevabı verdiniz. Öyle bir cevap verdiniz ki gidip bir daha gelemesinler. Biliyorsunuz ki belediyelerimizi büyük borçlarla devraldık. 8 yıl içinde büyük bir talan gerçekleştirdiler. Bu 8 yıl içinde Kürt diline, kültürüne ve tarihine saldırılar yaptılar. Bundan sonra kültürümüze daha fazla sahip çıkacağız” dedi.

“GÖRDÜK Kİ KÜRT KÜLTÜRÜNE, SANATINA VE HALAYINA TAHAMMÜLLERİ YOK”

Son birkaç aydır Kürt kültürüne, sanatına ve halayına yönelik tahammülsüzlüklere ve baskılara değinen Eşbaşkan Gülistan Sönük, “Halay çektiği gerekçesiyle birçok Kürt genci gözaltına alındı ve tutuklandı. Ondan sonra trafikte uyarı amaçlı DEM Partili belediyeler tarafından yazılan ‘Pêşî Peya’ yazıları silinmek istendi. Ama halkın belediyeleri buna izin vermeyerek diline sahip çıktı. Onlar yasak ve talanlarla belediyeleri işlevsiz hale getireceklerini düşünüyorlardı. Halkın belediyeleri tüm ülkede hizmet yürütüyor ve hizmetlerimizin önünde engel olamayacaklar. Büyük bir borç ve talanın olduğu doğrudur. Yaptıkları bütün borçlar, çaldıkları bütün paralar bu halkın sofrasından alınmıştır. Hepsi halkın geleceğinden çalınmıştır. Hepsinin hesabını soracağız ama hizmetlerimizi de yapmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

“DİLİMİZ VE SANATIMIZ TEMEL DİREĞİMİZDİR”

Kültür alanında da çalışmalarının devam edeceğini vurgulayan Eşbaşkan Gülistan Sönük, “Anadil üzerine de kısa bir süre içinde birçok kentimizde Kürtçe kreşler açacağız. Çağrımız da şudur: Gelin hep birlikte dilimize sahip çıkalım. Dilimiz ve sanatımız Kürt halkının temel direğidir. Bunlar ortadan kalktığı zaman ulusumuz da yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak. Kültür ve sanat çalışmalarımızı birlikte yapacağız. Belediyenize ve sanatınıza sahip çıkıp buraya geldiğiniz için teşekkür ederiz” dedi. Konuşmalardan sonra sahne alan Kadir Çat, Kolektifa Rîtmên Azad ve Koma Govendê ya Dicleyê sanatçılar seslendirdikleri şarkılarla alanı dolduran Batmanlılara unutulmaz bir gece yaşattı.

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.