Güneş veya Sıcak Çarpması Durumunda Neler Yapılmalıdır ?

İl Sağlı Müdürlüğü, yaz aylarında hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte vatandaşları uyardı.

Güneş veya Sıcak Çarpması Durumunda Neler Yapılmalıdır ?
Reklam Bloğu
Yayınlama: 15.07.2024
32
A+
A-

Güneşin en güçlü olduğu saatlerde (10:00-16:00 arası) dışarıda olmamaya özen gösterin. Eğer dışarı çıkmanız gerekiyorsa mutlaka geniş kenarlı şapka, güneş gözlüğü ve koruyucu giysiler giyin. Ayrıca, en az SPF 30 olan geniş spektrumlu bir güneş kremi kullanmayı unutmayın ve kremi her 2 saatte bir tekrar uygulayın.

DOĞRU GİYSİLER TERCİH EDİN

Yazın sıcak havalarda, hafif, gevşek ve açık renkli giysiler tercih edin. Pamuk ve keten gibi nefes alabilen kumaşlar vücudun serin kalmasına yardımcı olur. Sentetik kumaşlardan kaçının, çünkü bu kumaşlar terlemeyi artırabilir.

BOL SIVI TÜKETİN

Sıcak havalarda vücudunuzun sıvı kaybını önlemek için bol bol su için. Gazlı içecekler, kafein ve alkol gibi içeceklerden kaçının, çünkü bu içecekler vücudunuzun daha fazla sıvı kaybetmesine neden olabilir. Taze sıkılmış meyve suları ve elektrolit içecekleri de iyi birer alternatiftir.

HAFİF VE DENGELİ BESLENİN

Yazın ağır ve yağlı yiyeceklerden kaçının. Bunun yerine taze meyve ve sebzeler, yoğurt, salata ve ızgara etler gibi hafif yiyecekleri tercih edin. Vücudunuzun ihtiyacı olan besinleri almasına yardımcı olacak dengeli bir beslenme düzeni oluşturun.

GÜNEŞ ÇARPMALARINA KARŞI ÖNLEMLER

Güneş çarpması, aşırı sıcaklar ve doğrudan güneş ışığına maruz kalmanın bir sonucudur ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Güneş çarpması belirtileri arasında baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, kusma, ciltte kızarıklık ve yüksek ateş bulunur. Bu belirtileri yaşarsanız hemen serin bir yere geçin, bol sıvı tüketin ve gerekirse tıbbi yardım alın.

FİZİKSEL AKTİVİTEYİ SINIRLAYIN

Yüksek sıcaklık ve nem oranlarında yoğun fiziksel aktivitelerden kaçının. Egzersiz yapacaksanız, bunu sabah erken saatlerde veya akşam geç saatlerde yapmayı tercih edin. Vücudunuzu zorlamadan, hafif tempolu yürüyüşler ve esneme hareketleri yapabilirsiniz. Unutmayın, yaz aylarında sağlığınızı korumak için alacağınız bu basit önlemler hem sizi hem de sevdiklerinizi daha mutlu ve sağlıklı kılacaktır.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.