GENÇLERİN MARUZ KALDIĞI POLİS ŞİDDETİ MECLİS’E TAŞINDI

Batman’da geçtiğimiz gün gençlere polisler tarafından Genel Bilgi Taraması (GBT) yapılırken hakaretlerde bulunulup, şiddet uygulanması Meclis gündemine taşındı.

GENÇLERİN MARUZ KALDIĞI POLİS ŞİDDETİ MECLİS’E TAŞINDI
Reklam Bloğu
Yayınlama: 05.09.2024
3
A+
A-

Batman’da geçtiğimiz gün gençlere polisler tarafından Genel Bilgi Taraması (GBT) yapılırken hakaretlerde bulunulup, şiddet uygulanması Meclis gündemine taşındı.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Batman Milletvekili Zeynep Oduncu, şiddet uygulayan polisler hakkında herhangi bir soruşturma açılıp açılmadığını İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya sordu.

Oduncu, önergesinin gerekçesinde polis şiddetine maruz kalan gençler hakkında “görevi yaptırmamak için direnme” iddiasıyla soruşturma başlatıldığını ancak polisler hakkında herhangi bir işlem yapılmadığını anımsattı.

‘CEZASIZLIK BENZER SUÇLARI İŞLEME CESARETİ BULMALARINI NEDEN OLUYOR’

 

Oduncu, önergesinde devamla şu ifadeleri kullandı:

 

“Yaşanan bu şiddet olayı sonrası polisler hakkında ‘kötüye kullanma’ ve ‘kasten yaralama’ başta olmak üzere diğer suç istinatları yönünden soruşturma açılmaması benzer olayların yaşanmasına yol açacaktır. Nitekim Türkiye’de kamu görevlilerinin işlediği işkence suçları genellikle yeterince soruşturulmadan takipsizlik kararı ile sonuçlanmakta, dava açılsa bile çoğu zaman beraat veya caydırıcı etkisi olmayan adli para cezası gibi hafif cezalarla sonuçlanmaktadır. Bu durum, polislerin cezasızlık zırhına sahip olmasına ve benzer suçları tekrar işleme cesareti bulmalarına neden olmaktadır.”

 

Önergede, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya şu soruları yöneltildi:

 

“Yaşanan şiddet olayı ile ilgili bakanlığınız tarafından başlatılmış bir soruşturma bulunmakta mıdır?

 

Olaya karışan polisler hakkında görevden uzaklaştırma kararı alınmış mıdır? Eğer alınmamışsa, bunun gerekçesi nedir?

 

2003 yılından bu yana hakkında idari soruşturma açılan ve görevden uzaklaştırılan polis sayısı kaçtır?

 

Polis şiddeti ile ilgili olarak yapılan bakanlığınıza 2003 yılından bugüne yapılan resmi şikayetlerin sayısı kaçtır? Bu şikayetlerin sonuçlanma oranları nedir? Şikayetler sonrasında ne tür cezai ve idari yaptırımlar uygulanmıştır?

 

Benzer olayların tekrarlanmaması için bakanlığınızın aldığı veya almayı planladığı önlemler nelerdir?”

 

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.