DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Ekmen, akademik personelin maaşlarında yaşanan değer kaybını ve özlük haklarına ilişkin sorunları TBMM gündemine taşıdı.
Akademisyen maaşlarının son yıllarda dolar kuru, asgari ücret ve yoksulluk sınırı karşısında ciddi şekilde eridiğine dikkat çeken Ekmen, “Bu maaşlarla ne bilim üretebiliriz ne de beyin göçünü durdurabiliriz” dedi.
MAAŞLAR YOKSULLUK SINIRININ ALTINDA
Ekmen, bir profesör maaşının 2014’te 6.64 asgari ücret seviyesindeyken, bugün bu oranın 4.92’ye düştüğünü ifade etti. Araştırma görevlilerinin maaşlarının ise yoksulluk sınırının altına indiğini belirten Ekmen, “Bugün bir baş aşçı veya duvar ustası, bir profesörden daha fazla kazanıyor” dedi.
BEYİN GÖÇÜ VE AKADEMİYE İLGİ AZALIYOR
Ekmen, düşük maaşların akademik dünyada ilgiyi azalttığını ve beyin göçünü artırdığını belirtti. “2023 yılında en az 12 bin akademisyen Türkiye’yi terk etti” diyen Ekmen, bu durumun Türkiye’nin inovasyon kapasitesini ve uluslararası sıralamalardaki konumunu olumsuz etkilediğini söyledi.
“ÜNİVERSİTELER DÜNYA SIRALAMASINDA GERİLİYOR”
Ekmen, ODTÜ URAP sıralamasına göre Türkiye’nin ilk 500’de üniversitesinin kalmadığını vurguladı. ARGE yatırımlarının düşük olduğunu belirten Ekmen, “Türkiye, Avrupa’da ARGE yatırımlarında sondan üçüncü sırada. Bu şekilde kalkınma hedeflerine ulaşamayız” dedi. Ekmen, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve ilgili bakanlıklara seslenerek, “Akademisyenlerin çığlığını duyun, taleplerini hayata geçirin. Eğitim sistemi bu şekilde ilerleyemez” dedi.