‘Doğanın yağma ve talanına derhal son verilmelidir’

‘Doğanın yağma ve talanına derhal son verilmelidir’
Reklam Bloğu
Yayınlama: 05.06.2024
5
A+
A-

Ülkemizdeki bütün bölgelerde çevre ve ekoloji mücadelesi veren ve aralarında Batman Çevre Gönüllüleri Derneği’nin de bulunduğu onlarca sivil toplum örgütünün çatı örgütü olan Türkiye Çevre Platformu, 5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle ülkemizdeki doğa ve çevre sorunları hakkında önemli uyarılarda bulundu.

“BİLİM İNSANLARININ UYARILARINA KULAK VERİLMELİDİR”

Batman Çevre Gönüllüleri Derneği, bileşeni olduğu Türkiye Çevre Platformu’nun yazılı basın açıklamasını kamuoyu ile paylaştı. Doğa, ekoloji ve çevre alanında ülke genelindeki bütün bölgelerde mücadele veren onlarca sivil toplum örgütü adına Türkiye Çevre Platformu Yürütme Kurulu adına yapılan yazılı açıklamada, şu görüşe yer verildi: “2024 yılında 5 Haziran Dünya Çevre Gününü; bir yandan İliç altın madeninin riskli sonuçları ile ülke topraklarımızda onlarca İliç örneğinin yaşanması tehdidi ile sokak hayvanlarının katliamı gibi akıl dışı gelişmeler altında, sorunlarımız ve kaygılarımızın dünden çok daha artmış olduğu bir ortamda karşılıyoruz. Buna karşın, halkımızın demokratik seçme haklarını kullanarak geleceğini yeniden inşa etme umutlarını yeşerttiği bir mücadele ortamında da kutluyoruz. Gördük ve anladık ki ‘Kriz küresel, çözüm de küreseldir.’ Çünkü krizin temel nedeni küresel ölçekte iklim değişikliği ve buna yol açan doğanın tahribatıdır. Elbette daha da önemlisi bu krizin asıl nedeni, kapitalizmin doymak bilmez sömürü ve talan iştahı, doğal değerleri Ülke kaynakları ağırlıklı olarak geri dönülmez, artı değer yaratmayacak üretim odaklı olmaktan uzak biçim ve nitelikte harcamalarla tüketilmektedir. Ve kriz ekonomik krizi de kapsayarak toplumsal bir krize dönüşerek, derinleşmektedir. Bilim insanları uyarıyor. Bu sürece dur denilemez ise,  ülkenin dört bir yanında sürdürülen, ihaleleri yapılmış, yapılması planlanan maden aramaları, siyanürle altın çıkarma ve ayrıştırma çalışmalarının sonucunda onlarca İliç faciası örneği ile karşı karşıya  kalınması kaçınılmaz olacaktır.”

“EKOKIRIM YASA TASLAĞI GÜNDEME ALINMALIDIR”

Ülkemizde doğaya ve çevreye duyarlı 28 bin 820 vatandaşın ıslak imzaları ile TBMM Başkanlığına sunduğu “EKOKIRIM YASA TASLAĞI”nın hızla gündeme alınmasını isteyen Türkiye Çevre Platformu, “Ormanlarımız, tarım alanlarımız, su kaynaklarımız, kıyılarımız yağma ve talan edilmektedir” görüşünü savundu. Platform basın açıklamasında şu çağrı yapıldı: “TÜRKİYE ÇEVRE PLATFORMU;  Ekoloji mücadelesini ısrarla sürdüren tüm çevre dostlarının  doğayla barışık yaşam savunucularının taleplerinin, halkın yükselen çığlıklarının mutlaka dikkate alınması konusunda ülkeyi yöneten iradeyi bir kez daha ısrarla uyarıyor, krizin aşılması ve böylesi krizlerle tekrar karşı karşıya kalınmaması için küresel ölçekte yapılması öngörülen çalışmalara katılmaya, katkı sunmaya, destek vermeye hazır olduğunu beyan ediyor ve bu çalışmalara  paralel olarak ülkemizin gereksinimi olan planlamaları acilen yapmaya çağırıyor. Ülke çapında süren yağma ve talan ile doğa katliamının durdurulmasını, yaşama dair riskleri artıran politikalardan derhal vazgeçilmesini talep ediyor. Ve çözüm odaklı önerilerini ülkeyi yöneten iradeye sunuyor, duyarlı yurttaşlarımızla paylaşıyor. Hiçbir bilimsel değerlendirme içermeyen, doğa katliamına dönüşmüş, dönüşecek olan;

– Akkuyu’da inşası süren Nükleer santral durdurulmalıdır                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     – Siyanürle altın ayrıştırma ve çıkarma, buna benzer maden çıkarma çalışmaları derhal                                                                                                                                                                                                                                                             Durdurulmalı ve ruhsatlar iptal edilmelidir.

-Kıyıların, tarım alanlarının, su kaynaklarımızın yağma ve talanına son verilmelidir.

-Sokak hayvanları İnsan ve tüm diğer canlılar gibi doğanın bir parçasıdır. Topluca yok                                                                                                                                                                                                                                                                                              edilmesi asla düşünülemez, tartışılamaz. Böylesi bir katliama yol açacak olan bu yasa                                                                                                                                                                                                                                                                                                  tasarısı meclisten derhal geri çekilmelidir. Doğa ile Barışık bir yaşamın inşasını şiar edinen TÜRKİYE ÇEVRE PLATFORMU olarak; 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde var oluş gerekçelerimiz olan bu taleplerin sahibi ve takipçisi olmayı kesintisiz olarak sürdüreceğimizi  bir kez daha duyuruyor, uyarıyor ve sesleniyoruz; Doğal değerlerin ve yaşanabilir bir çevrenin yok edildiği bir evrende yaşamın sürdürülebilir olmaktan çıkması kaçınılmazdır. 2024 yılı doğa ile barışık yaşamın dönüm noktası olabilir, olmalıdır. Haydi hep birlikte yeşeren umutlarımızı, köktenci değişimlere, yaşama dönüştürelim.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.