Dem Partili Oduncu: Onlarca Köyde Su Kaynakları Ve Halk Sağlığı Tehdit Altında

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Batman Milletvekili Zeynep Oduncu, Batman’ın Sason ve Kozluk ilçesi sınırlarındaki Helkis Dağı’nda yapılan petrol arama çalışmalarının bölgedeki su kaynaklarını tehdit etmesini Meclis gündemine taşıdı.

Dem Partili Oduncu: Onlarca Köyde Su Kaynakları Ve Halk Sağlığı Tehdit Altında
Reklam Bloğu
Yayınlama: 28.08.2024
5
A+
A-

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Batman Milletvekili Zeynep Oduncu, Batman’ın Sason ve Kozluk ilçesi sınırlarındaki Helkis Dağı’nda yapılan petrol arama çalışmalarının bölgedeki su kaynaklarını tehdit etmesini Meclis gündemine taşıdı.

‘SU KAYNAKLARI VE HALK SAĞLIĞI TEHDİT ALTINDA’

Oduncu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, arama çalışmalarının yapıldığı bölgenin birçok köy için “Asil Su Kaynağı” işlevi gördüğünü anımsatarak, sondaj çalışmalarının önemli su kaynakları ve halk sağlığı açısından tehdit oluşturduğuna dikkat çekti. Soru önergesinin gerekçesinde; Kayabaş, Gümüşörgü, Yedibölük, Geçitaltı, Danagözü, Kelhasan, Erdemli, Apiyang, Tekevler, Armutlu, Hov, Sinemerg, Kayadibi, Geyikli ve Bölükkonak köylerinin söz konusu bölgedeki asil su kaynaklarından yararlandığını aktaran Oduncu, bölgedeki çalışmaların halk sağlığıyla birlikte sebze-meyve yetiştiriciliğini tehdit ettiğini belirtti.

DSİ’NİN GÖRÜŞLERİ ALINMADI, VALİLİK ‘ÇED GEREKLİ DEĞİL’ KARARI VERDİ

ölgede yaşayan yurttaşların bilgilendirilmeden çalışmalara başlandığına da dikkat çeken Oduncu, “Sondaj çalışmaları için Batman Valiliği’nce “ÇED Gerekli Değildir” kararı alınmış, Devlet Su İşleri’nin su kaynakları ile ilgili görüşü alınmamış, hiçbir hidrolojik etüt yapılmamış, hatta proje kapsamında ‘yakında su kaynağı yoktur’ denilerek, kentin yaz aylarında en önemli su kaynakları yok sayılmıştır” ifadelerini kullandı.

Oduncu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

“Helkis Dağı’nda gerçekleştirilen petrol arama çalışmaları sırasında su kaynaklarının korunması için alınan önlemler nelerdir? Bu çalışmalarının yapıldığı alandaki köylerin su kaynaklarının kirlilikten korunması için ne tür tedbirler planlanmaktadır?

Sason ilçesi Heybeli köyü yakınlarında yapılan petrol arama çalışmalarında yaşanan su kirliliği ve zararı göz önüne alındığında, Helkis Dağı’nda yapılacak çalışmalarda benzer bir durum yaşanması durumunda hangi acil önlemler alınacaktır?

Petrol arama çalışmaları sonucunda su kaynaklarının kirlenmesi durumunda, çevredeki köylerin halk sağlığı üzerindeki olası etkilerine karşı Bakanlık tarafından hangi önlemler alınmıştır?

Helkis Dağı’nda yapılacak petrol arama çalışmalarına ilişkin olarak Türk Petrol Kanunu Uygulama Yönetmeliği çerçevesinde bir ÇED raporu hazırlanmış mıdır? Hazırlanmış ise, bu raporun sonuçları nelerdir?

Batman Valiliği tarafından “ÇED Gerekli Değildir” kararı verilmiş olmasına rağmen, bu karar hangi kriterlere dayanarak alınmıştır?

Çalışmaların yapıldığı alana dair Devlet Su İşleri ve diğer ilgili kurumların görüşleri neden alınmamıştır?

Proje kapsamında “yakında su kaynağı yoktur” değerlendirmesiyle rapor hazırlayanlar kimlerdir? Bölgede önemli su kaynakları olmasına rağmen bu raporu hazırlayanlar hakkında görevi kötüye kullanma noktasında bir soruşturma başlatılmış mıdır?

Petrol arama çalışmaları sırasında hidrolojik etüt çalışmaması yapılmamasının gerekçesi nedir?

Petrol arama çalışmalarıyla ilgili olarak çevre köylülerinin bilgilendirilmesi sürecinde bakanlığınızın rolü nedir? Köylülerin bilgilendirilmemesi durumunda nasıl bir aksiyon alınması planlanmaktadır?

Bakanlığınız, çevre köylüleri ve kamuoyunu bu tür projeler hakkında nasıl bilgilendirmeyi planlamaktadır? Bilgilendirme süreçlerinde şeffaflık nasıl sağlanacaktır?”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.