Çocuk Doktoru Uzm. Dr. Hadi Kızmaz çocuklarda sık sık görülen ateş vakalarına ilişkin bilgilendirmede bulundu.
Anne ve babaların en çok korktuğu durumlardan biri de çocuklarının ateşinin çıkmasıdır. Aslında ateş sıklıkla vücuda giren bakteri ve virüslere karşı bedenin verdiği normal bir yanıttır. Dikkatlice kontrol edilirse faydalı bir savunma mekanizmasıdır.
YÜKSEK ATEŞ NEDİR?
Yüksek ateş, çocuğun vücut sıcaklığının normal seviyelerinin üzerine çıkması durumudur. Yüksek ateş tek başına bir hastalık değildir ve asıl olarak başka hastalıklardan dolayı ortaya çıkan ciddi bir semptomdur. Yüksek ateş durumu genellikle geçici olsa da kimi durumlarda uzun sürebilmekte ve çocuğun ciddi anlamda olumsuz bir duruma düşmesine sebep olabilmektedir. Küçük bebeklerde (36 aya kadar) vücut ısısının 38 derece üzerine, daha büyük çocuklarda ise 37.8 derece üzerine çıkması ateş olarak kabul edilmektedir. Ortamın çok sıcak olması ya da çocuğun kalın giysilerle giydirilmesi özellikle küçük bebeklerde vücut ısısını geçici olarak yükseltebilir. Ancak sıcaklık düşürüldüğünde ya da çocuğun giysileri hafifletildiğinde ateş düşmüyorsa bu durum gerçek ateş olabilir.
ÇOCUKLARDA ATEŞ NASIL ÖLÇÜLMELİDİR?
Ağızdan, alından, kulak yolundan, koltuk altından, makattan ateş ölçebiliyoruz. Makattan ölçüm çocuğu rahatsız ettiğinden pratikte çok kullanılmayan bir yöntemdir.Daha çok tercih ettiğimiz Küçük bebeklerde koltuk altı, biraz daha büyük çocuklarda kulak yolundan ölçümlerdir.
HANGİ DURUMLARDA MUTLAKA DOKTORA GİTMELİYİM?
3 ayın altındaki tüm ateşli çocuklar mutlaka doktora götürülmelidir. Ateşle beraber cildinde döküntüler oluştuysa Ateşi düşmesine rağmen huzursuzluğu sürüyorsa Zor ve sık nefes alıyorsa. Öksürük, hırıltı, kulak ağrısı, karın ağrısı, boğaz ağrısı, devamlı kusma, sık ishal, idrar yaparken yanma, idrar renginde değişme beslenme güçlüğü varsa
BINGILDAĞINDA ATMA VE KABARIKLIK VARSA
Çocuğunuz 2 yaşından küçükse 24 saatten fazla, 2 yaş üzerinde ise 3 günden uzun süre ateşi devam ediyorsa ağzında kuruluk, gözyaşının olmaması, göz küresinde ve bıngıldakta çöküklük idrar miktarında azalma gibi sıvı kaybı bulguları varsa vakit kaybetmeden bir doktora başvurulmalıdır.
ATEŞ NASIL DÜŞÜRÜLÜR?
Çocuğun ateşi yükselirken titremesi normal bir durumdur. Kalın giysiler, çocuğun ateşinin daha da yükselmesine yol açar. Bu nedenle çocuğa kalın giysiler giydirilmemeli, üzeri üşüdüğü gerekçesiyle örtülmemelidir. Ateşli çocuğun bulunduğu odanın ısısı 21 -22 derece arasında tutulmalıdır. Ateş, terlemeyi ve solunum sayısını artırarak sıvı kaybının da artışına yol açar. Çocuğa bol miktarda sıvı verilmelidir. Ateş, çok yüksekse ılık su ile (29-32 derece) pansuman veya nadir olarak banyo yaptırabilirsiniz, ancak çocuğu asla soğuk ıslak havlu veya çarşafa sarmayın ya da direkt soğuk duşun altına sokmayın. Bu uygulamaların yanında çocuğun yaşına ve kilosuna uygun dozda ateş düşürücü şurup ve fitillerde kullanılabilir. Unutulmaması gereken noktalardan biri aspirinin ateş düşürücü olarak çocuklarda kullanılmaması gerektiğidir
ATEŞLİ HAVALE NEDİR?
Febrilkonvulziyon dediğimiz ateşli havale meydana geldiği sırada ailelerin %30 kadarı çocuklarının ateşli olduğunun farkında değillerdir. Sıklıkla 6ay-5 yaş arası çocuklarda görülür. Ateş genellikle 38C üzerindedir. Ateşli havale aileler için çok korkutucu bir durum olmasına rağmen aslında çocuğa zarar veren bir durun değildir. Sanılanın aksine ateşli havale sara hastalığına yol açmaz sakat bırakmaz ya da ölüme yol açmaz. Ateşli havale geçiren çocukta kasılma sıçrama morarma gözlerde kayma bilinç kaybı gelişebilir. Bu durumda öncelikle yapılması gereken ilk şey sakin olmaktır. Bu durumun çocukta kalıcı bir hasar bırakmayacağını bilmek sizi rahatlatır. Böyle bir durumda çocuğun sağa sola çarpıp düşüp kendine zarar vermesi engellenmelidir. Çocuğunuzu kucağınıza alıp sırtı size dönük pozisyonda başı yan dönük ve başı hafifçe aşağı pozisyonda tutabilirsiniz. Hava yolunu açık tutularak en yakın sağlık merkezine başvurmak yapılacak en doğru harekettir. Ateşli havalelerin %90’ı zaten 10 dakika içinde kendiliğinden durur.
ATEŞLE İLGİLİ DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR NELERDİR?
Aileler çocuklarında ateş olduğunda özellikle ateşli havale korkusu ile telaşlanıp kaygılanıyorlar. Oysa ateş vücudun infeksiyon etkenleri ile savaşmada verdiği sağlıklı bir tepkidir. Bu açıdan bakıldığında ateşin vücuda faydalı olduğu bilinmelidir. Ateş düşürücüler gerekli olmadığı takdirde kullanılmamalıdır. Ateş düşürücü infeksiyonu tedavi etmez, sadece çocuğu rahatlatır.