Çiftçileri yağlık ayçiçeği yetiştirmeye davet etti

İlimizde birinci ve ikinci ürün olarak yağlık ayçiçeği yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması için Valiliğimiz himayesinde yürütülen çalışmalar kapsamında Vali Ekrem Canalp, Valilik toplantı salonunda çiftçilerle bir araya gelerek, kendilerini ayçiçeği yetiştirmeye davet etti. 

Çiftçileri yağlık ayçiçeği yetiştirmeye davet etti
Reklam Bloğu
Yayınlama: 30.08.2024
18
A+
A-

Batman Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş ve İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aydın’ın açılış konuşmalarının ardından çiftçilere hitap eden Valimiz, Türkiye’nin yağlık tohum açığı olduğunun altını çizerek, yağlı tohumları ithal etmek gibi bir gerçeklikle her zaman karşı karşıya kaldığımızı ve bu işin pazarının hiçbir zaman bitmeyeceğini ifade etti.

“TOPRAKLARIMIZ ÇİFT ÜRÜN ALMAYI MÜMKÜN KILAN BEREKETLİ TOPRAKLARDIR”

Türkiye’de ayçiçeği üretildiği sürece pazar sorunun yaşanmayacağını ifade eden Vali Canalp, “Dolayasıyla ayçiçeği satmak gibi bir problem olmayacak.  Ayçiçeği söz konusu olduğu zaman bu bölge  ikincil ürün veya birinci ürün de olsa Türkiye’nin ve bölgenin ihtiyacını karşılayan, hatta Türkiye’nin açığı olan bir ülke değil, ihracatçı konuma getiren bir bölge neden olmasın. Bu kabulden yola çıktık, iki yıl önce birçok uzmanın katılımıyla Batman’da bir ayçiçeği çalıştayı yaptık. Çalıştayda bölgede ayçiçeği yetiştirilebileceği kararı çıktı. Biz ilk yıl deneme mahiyetinde ekimleri yaptık. Üretim yapılan alanlarda muazzam sonuçlar elde ettik.  Bu yıl da yapılan ekimlerde çiftçilerimiz çok önemli sonuçlar elde ettiler. Ayrıca yapılan ekimlerde elde ettiğimiz diğer bir önemli sonuç; çift ürünün elde edilebilmesidir. Bizim coğrafyamız, tek ürün yetiştirilecek bir coğrafya değildir. Üzerinde yaşadığımız topraklar çift ürün almayı mümkün kılan bereketli topraklardır. Dolayısıyla tek ürünle yetinmemeliyiz, tek ürün ekmekten vazgeçmeliyiz. Çift ürün yetiştirdiğimiz zaman birim alanda yetiştirilen ürünün verimi artar. Ayrıca dünyada artan gıda yetersizliğinin giderilmesine de katkı sunmuş olursunuz” dedi.

“HER YIL AYNI ÜRÜN EKMEKTEN VAZGEÇİN”

İlimizde mısır yetiştiriciliği sebebiyle yapılan vahşi sulamanın zararlarına değinen Vali Canalp, “Mısır yerine   çift ürün yetiştiriciliği yapıldığı zaman, topraklar üzerindeki hem aşırı yorgunluk hem de riskler azaltacaktır. Sabit olarak durduğumuz yerden vazgeçmeye ve alışkanlıklarımız değiştirmeye çalışalım. İçimizden babayiğitler çıksın ortaya, her sene mısır ekmekten vazgeçsinler. Çift ürün ekimini denesinler. Bu işin tıkır tıkır işleyebilmesi için bizim öncülere ihtiyacımız var. Sizden bu işin öncüleri olmanızı istiyorum. Geleceğin çiftçilerini sizin öncülüğünüzde yetiştirmiş olalım. Bir model ortaya çıkaralım, o modelle beraber, memleketin yağlı tohum açığını sizinle beraber giderelim. Bölgede ayçiçeği yetiştiriciliğine ön ayak olalım. Sadece bu bölge ayçiçeği yetiştiriciliğine başladığı zaman Türkiye’nin yağlı tohum açığı bitecek.  Bu konuda size her türlü desteği vermeye hazırız. İl Özel İdaresi ve Tarım ve Orman Bakanlığı üzerinden size destek olalım.  Bu kapsamda Tarım ve Orman Bakanlığımızdan rica ettik, bölgede destekleme kapsamında olmayan ayçiçeğini destekleme kapsamına aldırdık” diye konuştu. İlimiz merkez Oymataş Köyünde kurulacak olan Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin önemine değinen Valimiz, “Bölgede yetiştirilen ürünler burada kurulacak sanayi tesislerinde işlenerek katma değer kazandırılacak” dedi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.