Batman Belediyesi, Arı Dil ve Kültür Araştırmaları Derneği ve Eğitim Sen ortaklığıyla Batman’da ilk kez düzenlenen Kürtçe Kitap Fuarı başladı. Kürtçe yayın yapan 30 yayın evinin yer aldığı fuar, hem Kürtçe yayın yapan yayınevlerinin desteklenmesine hem de Kürt dili ve edebiyatının gelişmesine katkı sunmayı hedefliyor.
Atatürk Parkı’nda gerçekleştirilen fuarda çok sayıda yayın evi, okuyucular için stant açtı. Yurttaşların yoğun ilgi gösterdiği fuaraBatman Belediyesi Eş Başkanları Gülistan Sönük ve Yeşil Işık, Belediye Başkan Yardımcısı Çiğdem Demir Sevim, Siirt Belediyesi Eşbaşkanları Sofya Alağaç ve Mehmet Kaysi, Dem Parti İl Eşbaşkanları Songül Korkamaz ve Mustafa Tekik, Batman Baro Başkanı Abdülhamit Çakan, Arı Dil ve Kültür Araştırmaları Derneği ve Eğitim Sen yöneticileri, siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda yurttaş katıldı
Fuar dilimize sahip çıkma mücadelesinin bir simgesidir
Halkın yoğun ilgi gösterdiği açılışta bir konuşma yapan Batman Belediyesi Eş Başkanı Gülistan Sönük, Kürtçenin yaşatılmasının ve geliştirilmesinin toplumsal bir sorumluluk olduğunu belirtti. Sönük, “Bugün burada açılışını gerçekleştirdiğimiz Kürtçe Kitap Fuarı, sadece bir kitap fuarı olmanın ötesinde, dilimize ve kültürümüze sahip çıkma mücadelesinin bir simgesidir. Belediyemiz olarak Kürtçenin hem yazınsal hem de kültürel alanda daha güçlü bir şekilde var olması için bu tür etkinlikleri desteklemeye devam edeceğiz,” dedi. Fuarın Kürtçe edebiyatın ve yayıncılığın gelişmesine katkıda bulunacağına olan inancını dile getiren Eşbaşkan Gülistan Sönük, “Son zamanlarda dilimize, yazar, şair ve Kürtçe kitap hizmeti veren kitap evlerimize çok sayıda saldırı yapılmakta. Yüzyıllardır bu saldırılar var fakat bu son zamanlarda hedef gösterilerek yapılıyor. Bu nedenle bu fuarın hem yayınevlerine hem de Kürtçe dil çalışmaları ve hizmeti yapan dilseverlere destek olacağını umut ediyor ve bundan keyif duyuyoruz” dedi.
‘İnsan derdine dermanı kendi dilinde bulabilir’
Batman’da ilk kez bir Kürtçe kitap fuarı düzenlendiğine dikkat çeken Eşbaşkan Gülistan Sönük, “Doğrusu bunun bizim için, Kürt halkı yazar ve yayınevleri için önemli bir anlamı var. Elbette sadece Batman’da değil, ülkenin her yerinde bunun devamı olacak. Bu fuar bütün kitapevleri ve yayınevleri için de olacak. Ne için bunu söylüyoruz? Elbette her dilde kitap okumanın önemi var. Fakat insan kendi diliyle doğup büyüdüğü zaman anlama, pratize etme açısından okumanın da faydası daha fazla oluyor. Biz buradan bütün halkımıza ve dilseverlere sesleniyoruz. Kürtçe konuşun, Kürtçe okuyun, Kürtçe düşünün ve Kürtçe yaşayın. Çünkü; İnsan ancak kendi diliyle hislerini dile getirebilir, kendi diliyle derdini anlatabilir ve dermanını da kendi diliyle bulabilir. Bu yüzden bugün buraya gelen bütün yayınevlerine ve kendi diline hizmet edenlere teşekkür ediyoruz. Bu hafta yani 22 Ekim Üstat Cigerxwîn’in ölüm yıl dönümüdür. Biz huzurunuzda Üstat Cigerxwîn ve bununla birlikte bütün dil ve kültür öncülerini saygıyla anıyoruz ve diyoruz ki üstat yerinde rahat uyusun işte Kürt kültür ve diline sahip çıkıyor öncüsüne sahip çıkıyor.Kürt tarihi ve kültürüne bedel ödemiş, sahip çıkmış şahsında bütün yayınevleri ve dile hizmet edenlere bedel ödemişlere teşekkür ediyor bir kez daha baş göz üstüne geldiniz diyoruz” dedi.
Yapılan konuşmalarından sonra açılışa katılanlar kitapevlerinin stantlarını gezdi. Fuar boyunca 30 yayın evinin stantları yer alacak ve kitapseverler, Kürtçe kitapları yakından inceleme ve satın alma fırsatı bulacak. Ayrıca, fuar süresince Kürtçe yazarlarla söyleşiler ve imza günleri düzenlenecek. Pazar gününe kadar ziyaretçilerini ağırlayacak olan fuarda, her yaştan okur Kürtçe kültür ve edebiyatını daha yakından tanımaimkânıbulacak.