Batman Üniversitesi’nin Otonom Sera Projesi YÖK’ün örnekleri arasında

Batman Üniversitesi’nin Yapay Zeka Kontrollü Otonom Sera Yönetim Sistemi Projesi YÖK’ün Örnek Projeleri arasında yer aldı.

Batman Üniversitesi’nin Otonom Sera Projesi YÖK’ün örnekleri arasında
Reklam Bloğu
Yayınlama: 07.10.2024
9
A+
A-

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), üniversitelerde yapay zeka destekli projelerin tarım sektöründeki dönüşümü desteklediğini vurgulayan bir haber yayımladı. Batman Üniversitesi, bu kapsamda geliştirdiği “Yapay Zeka Kontrollü Otonom Sera Yönetim Sistemi” projesi ile öne çıkıyor. Proje, YÖK tarafından hazırlanan ve yaklaşık 20 üniversitenin yer aldığı örnek projeler listesine alındı.

Batman Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ömer Faruk Ertuğrul ve Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Bilgisayar Teknolojileri Bölümü öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Yasin Sönmez’in yürütücülüğünü üstlendiği projede, seralardan elde edilen veriler yapay zeka ile işleniyor. Bu sayede bitkilerin hastalıkları tespit edilerek rekolte tahminleri gerçekleştiriliyor.

Projeler, tarım ürünlerinde verimliliği artırmayı, su tasarrufu sağlamayı ve sürdürülebilir tarım teknolojilerini desteklemeyi hedefliyor. Akademisyenler ve öğrencilerin yer aldığı bu çalışmalar, çiftçilerin tarlalarda ve seralarda üretim süreçlerinde zaman ve emek kaybını önlemeyi amaçlıyor. Ayrıca, yapay zeka kullanımı sayesinde kimyasal gübre tüketimi azalırken çevre dostu tarım uygulamaları da yaygınlaşıyor.

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.