Batman Üniversitesinden enerji alanında üç ayrı proje

Batman Üniversitesinin Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın 2022 yılında “Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Programı” kapsamında “Enerji” odak alanında ihtisaslaşmasının ardından enerji alanında yürütülen projelerin “Enerji Vadisi”, “Enerjide Yeni Trendler” ve “Enerji ve Sanayi” temasıyla 2025 yılına kadar tamamlanacağı bildirildi.

Batman Üniversitesinden enerji alanında üç ayrı proje
Reklam Bloğu
Yayınlama: 03.09.2024
10
A+
A-

ENERJİ VADİSİ İLE ENERJİDE TEST MERKEZİ İHTİYACI KARŞILANIYOR

Enerji vadisi projesinin genel amacı; Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Pilot Üniversitesi kapsamında ilimizin enerji üretimi, tüketimi, enerji verimliliği ve sürdürülebilirliği noktasında iktisadi, sosyal ve beşeri sermayenin geliştirilmesi ve ülke kalkınmasına katkı sağlamayı hedefliyor. Tüm projeler içinde %54.47’likpayı bulunan Enerji Vadisi Projesinin 2025 yılında tamamlanması bekleniyor.  2024 yılı içinde bu projenin hedeflerini gerçekleştirmek içinBatman Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi (BAP) tarafından bir proje çağrısına çıkıldı. Enerji Vadisi Proje başlığı için açıklamada bulunan Rektör Prof. Dr. İdris Demir, projenin amaçları hakkında “Enerji konusunda fiziki, sosyal ve insan kaynakları boyutunda kurulacak merkez ve uygulanacak etkinliklerle ilimizin bölgede öncülük etmesini sağlamak, bölgedeki üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, kamu kurumları ve özel sektör olmak üzere tüm paydaşlar arasında bir köprü kurmak istiyoruz. Test, eğitim ve araştırma merkezinin kurularak araştırma kapasitesi ile iş dünyasının üretim tecrübesinin bir araya gelmesiyle merkez bünyesinde enerji sektörü için gerekli testler gerçekleştirmek, pilot üniversite kapsamında gerçekleştirilecek çalışmalarla bölgesel analiz ihtiyacını karşılayarak yapılan test/analizlerle bölgede yeni ürün geliştirmelerine olanak tanımanın gayreti içindeyiz” dedi.

ENERJİDE YENİ TRENDLER İLE YENİLENEBİLİR ENERJİDE İVME

Enerjide Yeni Trendler Projesi ile enerjinin etkin ve verimli kullanılması modern yöntemlerin (yapay zeka, yeni enerji üretim veya iletim yöntemleri) uygulanması ve hayata entegre edilmesi hedefleniyor.Enerjide Yeni Trendler adlı İhtisaslaşma alt projesi için toplam bütçenin %23,41’lik kısmını oluşturacağı planlanarak 2025 yılında tamamlanması ön görülüyor. Bu projenin alt kırılımları için bir proje çağrısı duyurusu yayınlanarak geçtiğimiz günlerde başvurular alınmaya başlandı.Enerjide Yeni Trendler Proje başlığı için açıklamada bulunan Rektör Prof. Dr. İdris Demir, projenin amaçları hakkında “Gerçekleştirilecek sürdürülebilir kampüs konsepti ile üniversite kampüsünde enerji tasarrufu sağlanması, kampüs alanında yapılacak altyapısal ve görsel yeniliklerle öğrenciler, akademisyenler ve ziyaretçilerin yenilenebilir enerji kullanımı konusunda bilinçlendirilmesini ve daha yeşil bir kampüs alanının geliştirilmesini amaçlıyoruz. Sürdürülebilir kampüs projesi bölgede ilk ve tek olma özelliğine sahiptir. Tüm bunların yanında kampüs alanında yenilenebilir enerji kullanımına geçilmesi ve öğrencilerin bilinçlendirilmesi de bölgesel kalkınma hedefine katkı sağlamasını bekliyoruz. Bu kapsamda yeşil bina (Leadership in Energy and Envorimental Design-LEED) ve yeşil sertifika gibi programlara başvurulması hedeflenmektedir. Yapılacak bu çalışmaların sonucunda kampüsteki enerji tüketiminden en az %50 oranında tasarruf sağlanması yoluyla modern ve çevreye duyarlı bir kampüs haline dönüştürülmesi ve elde edilecek bilgi birikimi ile ulusal alanda enerji konusunda ihtisaslaşmış olan üniversitemizin rol model haline gelmesini planlıyoruz. Teknolojik gelişmelere paralel olarak son yıllarda geniş alanda kullanılan yapay zeka tabanlı çözümlerin enerji sistemleri üzerinde uygulayacağız. Bu kapsamda geliştirilecek sistemlerle enerji kullanım tahminleri, arıza tespit sistemleri, kayıp-kaçak tespit sistemleri ve benzeri Endüstri 4.0 uygulamaları gibi teknolojilerin yapay zeka destekli yenilikçi sistemlerle sağlanmasını amaçlıyoruz. Paris İklim Anlaşması kapsamında yeni bir ekosistem oluşmuştur. Bu ekosistemde karbon sertifikası satımı, karbon ayak izi ölçümleri, sertifikalandırmaları ve karbon nötr çalışmaları yürüteceğiz” dedi.

ENERJİ VE SANAYİ PROJESİ KAPSAMINDA ÜRÜN GELİŞTİRİLMESİ HEDEFLENİYOR

Projenin amacı ulusal enerji politikalarına kurumsal düzeyde destek olmak amacıyla; enerji odaklı AR-GE ve ÜR-GE faaliyetlerinin yürütülmesi ve bu faaliyetler kapsamında katma değerli ürünler üreterek bölgesel sanayiye ve dolayısıyla bölgesel ekonomiye katkı sağlanması, ihracat ve istihdam başta olmak üzere enerji sektöründeki ekonomik göstergelerin olumlu etkilenmesi hedefleniyor.Enerjide dışa bağımlılığı azaltmak ve yerli-milli enerjide güneş enerjisin yaygınlaştırılmasını sağlamak gibi genel amaçların bulunduğu İhtisaslaşma Projelerinin üçüncüsü, “Enerji ve Sanayi Projesi”adını taşıyor.Bu projenin amaç ve hedeflerini gerçekleştirmek için bir proje çağrısı duyurusu yayınlanarak sanayi ile etkin bir işbirliği yapılması planlandı. Enerji ve Sanayi Proje başlığının temel hedefinin enerjiye dayalı ürün geliştirmek olduğunu kaydeden Rektör Prof. Dr. İdris Demir; “Bölgede yaygın olarak su ısıtmada kullanılan güneş kolektörleri kullanılarak ortam ısıtması ve soğutması yapacak yeni ürünler geliştirmek, popülaritesi her geçen gün artan hidrojen kaynağının depolanması ve işlenmesinde modern teknikler geliştirmek, yurtdışından ithal edilen petrol sektörü bileşenlerinin (petrol pompası, tubing ve casing boruları) bölgemizde imal edilmesi için çalışma yapmak, akıllı röle ve ölçü aletleri geliştirmek gibi amaçlarımız bulunuyor. Enerji ihtisası alanında gayretle çalışan ve projeleriyle çalışmalara katkı sunan bütün akademik personelimize teşekkür ediyorum” dedi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.