Batman Çevre Gönüllüleri Derneği Uyardı; ‘Domuzlar için ‘Sürek Avı’ kabul edilemez!’

Önceki gün Batman İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan bir duyuru, Batman Çevre Gönüllüleri Derneği’nin sert tepkisiyle karşılandı. Dernek Başkanı Hasan Argunağa, “Silahla öldürmeyi esas alan avcılık yasaklanmalıdır” diyerek, yazılı basın açıklaması yaptı.

Batman Çevre Gönüllüleri Derneği Uyardı; ‘Domuzlar için ‘Sürek Avı’ kabul edilemez!’
Reklam Bloğu
Yayınlama: 19.05.2024
63
A+
A-

Önceki gün Batman İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan bir duyuru, Batman Çevre Gönüllüleri Derneği’nin sert tepkisiyle karşılandı. Dernek Başkanı Hasan Argunağa, “Silahla öldürmeyi esas alan avcılık yasaklanmalıdır” diyerek, yazılı basın açıklaması yaptı.

ARGUNAĞA; “SÜREK AVI HAYVAN KATLİAMIDIR”

Batman Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Hasan Argunağa, İl tarım ve Orman Müdürlüğü’nün Sürek Avı duyurusunun, doğa, çevre ve ekoloji için mücadele verenleri endişelendirdiğine dikkat çekerek, yazılı açıklamasında şunları söşledi: “İlimiz merkeze bağlı Balpınar beldesi ve 5 köy ile Kozluk ilçemize bağlı 4 köyde iki gün boyunca yaban domuzları için ‘Sürek Avı’nın yapılacağına dikkat çekerek, söz konusu köylerde çiftçileri ve vatandaşları herhangi bir faaliyette bulunmamaları konusunda uyaran İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün aldığı kararı kabul edilemez buluyoruz. Yaptıkları resmi açıklamada, ‘Domuz zararının önüne geçilebilmesi’ şeklindeki basit bir ifade ile toplumun karşısına çıkan bir kamu kurumunun, ilkel avcılık yöntemini çözüm olarak bulmasını talihsizlik olarak değerlendiriyoruz… Sürek Avı denilen şey aslında insanlar tarafından yaşam alanları daraltılan dilsiz ve savunmasız yaban domuzlarının, hayvanların topluca öldürülmesidir ki şöyle tanımlanmıştır; ‘Yaban domuzlarının ortaya çıkmasını sağlamak amacıyla avcılar yüksek sesle gürültü çıkararak yabani hayvanları tamda olması gereken yere çekerek pusuya yatarlar ve böylece sürek avı (katliam)başlamış olacaktır.’ Ne yazık ki çiftçilerin daha iyi yaşam sürebilmeleri için çareler üretmekten aciz resmi kurumlar, başka kentlerde de kaç domuzun öldürüldüğü, kaçının yaralandığı sürek avları ile öldürdükleri hayvanların başında gülerek poz verip haber olmuşlardır. Yaralı domuzların dağlarda ölmeleri, onlardan kaynaklı başka tehlikeleri düşünmeyerek ilkel avcılığı dayatan anlayışlar kabul edilemez.”

“SİLAHLA ÖLDÜRMEYİ ESAS ALAN AVCILIK YASAKLANMALIDIR”

Batman Çevre Gönüllüleri Derneği’nin, silahla öldürmeyi esas alan avcılığa karşı olduğunu belirten Başkan Argunağa, şu görüşleri savundu; “Batman Çevre Gönüllüleri Derneği olarak, insanların eliyle hayvanların silahlarla öldürüldüğü hiçbir avcılığı meşru görmüyor ve kabul etmiyoruz. Kara Avcılığı Kanunu ile Av ve Yaban Hayvanları Yönetmeliği gibi yasal kılıflar altında yapılan her türlü avcılığı ret ediyoruz. Günümüzde avcılık, silahlar, mermiler, giyim/kuşamlar, av ve avcılık malzemeleri, av ticareti ve ruhsatları ile büyük paraların döndüğü büyük sektördür. Bu sektör için kanunlar ve yönetmelikler çıkarılarak, günde kaç hayvanın öldürülebileceğine dair limitler kamuoyuna ilan edilmektedir. Bunların hiçbirini kabul etmiyoruz. Kimse doğadaki hayvanların öldürülmesi için limit belirleme hakkına sahip değildir ve olamazlar. Silahla öldürmeyi esas alan avcılık yasaklanmalıdır. Çiftçilerimizin bilimsel, çağdaş ve modern çiftçilik yapmaları için zemin hazırlamayan, sayıları hayli azalan yaban keçileri için uluslararası ihaleler açarak para kazanmaya çalışan kamu kurumlarının, domuzları tehdit olarak göstermeleri ve sürek avı başlatmaları talihsizliktir. Lütfen kendimize gelelim ve çözüm olmayan yanlış yol ve yöntemlerden vazgeçelim. Asıl tehdit domuzlardan değil, insanlardan geliyor gerçeğini görelim.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.