1-Tarımda Planlı ve Sözleşmeli Üretim entegrasyonunun yaygınlaştırılması
Türkiye’de üretilen tarımsal ürünlerin ihtiyacı karşılaması, katma değer ve istihdam yaratması, tüketim fazlasının değer yaratarak ihraç edilebilir olması ve çiftçinin ektiği tüm ürünlerden para kazanarak sürdürülebilir bir tarım politikası hedefiyle planlı ve sözleşmeli tarım modelinin uygulamaya geçmesi son derece önemlidir.
Planlı tarımın ile arz fazlası bir ürün yaşanmayacak. Bunu da sağlayacak olan, ikinci ayağı sözleşmeli üretim. Hem alıcıyı hem de satıcıyı koruyan bir sistemdir. Aynı zamanda hem fiyat hem de alım garantisi sağlaması yönünden çiftçilerimizin kalkınmasını da sağlayacaktır.
2-Batman Sol Sahil Sulama Kanalının etkin kullanılamaya başlanması
Tarımda mevcut su kullanımının değişmeden devam etmesi durumunda ülkemizde su kıtlığının bir su krizine dönüşme ihtimali yüksektir. Tarım sektörünün olası bir su sorunundan en az düzeyde etkilenmesi için önlemler alınmalı ve sulama yönetimine gereken önem verilmelidir.
Bu anlamda Batman’da yapımı tamamlanmış olan sol sahil sulama kanalının en kısa sürede faaliyete geçmesi son derece önemlidir.
3-Batman’ın Tarım Dayalı Besi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ihtiyacı
Batman ili gerek nüfus yapısı gerekse tarıma elverişli arazi yapısı ile tam anlamıyla bir tarım şehri olmasına rağmen ilimizdeki mevcut insan kaynağı ve diğer faktörler yeterince kullanılamamakta, üretim faktörleri atıl kalmaktadır.
Besicilik alanında sağlanacak yeni iş olanakları ile şehrin ve bölgenin istihdamının arttırılması, Besicilik sektöründeki yeni yatırım olanaklarının ve katma değer yaratan yatırım alanlarının oluşturulması için Tarıma Dayalı İhtisas (Besi) Organize Sanayi Bölgesi kurulması ihtiyacını ortaya çıkarmaktadır.