Sason Koza Birlik Temsilcisi Zülkif Aktaş “İlçede ipekböcekçiliğini geliştirmek için ve daha fazla üretim elde etmek için ipek böcekçiliği eğitimi verilmelidir” dedi.
Aktaş “İpek böceği yetiştiriciliği yapmak için girişimcilerin bu konuda geniş bir araştırma yapması ve gerekirse yetiştiricilik eğitimi alması gerekir ki eğitim çok önemli bir etkendir.
Bu üretim alanının belli aşamaları bulunmaktadır. Bu aşamaların doğru bir şekilde gerçekleştirilmesi ise girişimcileri başarıya götüren temel faktördür. İpek böceği üretiminde başarılı olmanın tek yolu, bu aşamaları doğru ve eksiksiz bir şekilde uygulamaktır. Bu da kurumların işbirliği ile verilecek ciddi bir eğitimle yapılır. Bu eğitim üretimi daha da arttıracak ve ilçe ekonomisine büyük katkı sağlayacaktır.” İfadeleri kullandı.
BİRÇOK AİLE İPEK BÖCEĞİNDEN GEÇİMİ SAĞLIYOR
Tarım İlçe Müdürü Eyüp Aktaş, koza fiyatlarının artması üretimi cazip hale getirdi. Önümüzdeki yıl fiyatların daha da artması bekleniyor. Son 5 yılda bazı mahalle ile köylerde ipek böceği yetiştirildiğini söyledi. 45 Günde oluşan kozaların son aşamaya geldiğini ve toplandıktan sonra Bursa Koza Tarım Satış Kooperatif Birliği’ne teslim edildiğini belirten Aktaş: “İlçemizde birçok aile ipek böceğinden geçimini sağlıyor” dedi.
“ÜRETİCİLERE HER TÜRLÜ İMKANI SUNUYORUZ”
5-40 kilogram koza elde edildiğini anlatan Aktaş, şöyle devam etti: “4 Nüfuslu bir aile yaklaşık 100 kilogram civarında koza üretebiliyor. Bu sene bildiğimiz kadarıyla bin tl gibi birim fiyatı var. 100 Kilogramlık üretimde üreticimiz 45 günde yaklaşık yüz bin lira civarında kazanç elde edebiliyor. Bir böceğin ürettiği kozadan yaklaşık bin 200 metre ham ipek elde edilebiliyor. Ayrıca bu iş Kozabirlik gözetiminde yapılıyor. Biz üreticilere her türlü imkanı sunuyoruz.”