Ağustos Ayı Asayiş ve Güvenlik Bilgilendirme Toplantısı Gerçekleştirildi

Valimiz Ekrem Canalp, aylık rutin Asayiş ve Güvenlik Toplantısı’nın ardından ağustos ayında Batman’da meydana gelen asayiş olaylarına ilişkin basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. 

Ağustos Ayı Asayiş ve Güvenlik Bilgilendirme Toplantısı Gerçekleştirildi
Reklam Bloğu
Yayınlama: 05.09.2024
3
A+
A-
Valimiz; “Devletimizin en asli fonksiyonlarından bir tanesi vatandaşlarımız için huzur ve güvenliği temin etmektir. Bunu temin edebilmek için de 24 saat esasına göre yılda 365 gün kesintisiz hizmet veren devlet teşkilatlarımız var. Taşrada bu teşkilatların içerisinde en önde olanı polis ve jandarmamızdır. Polis ve jandarmamızın son bir aylık içerisinde yapmış olduğu mücadele neticesinde sonuçları kısaca paylaşacağım.;
Önemli asayiş olayları,
Mal varlığına karşı işlenen suçlar, geçen sene ağustos ayında mal varlığına karşı 223 suç işlenmişken, bu sayı yüzde 20’lik bir azalma ile bu sene 178’e düşmüş durumdadır. Her iki senenin 8 aylık rakamları göz önüne alındığında ise yüzde 33’lük bir azalış olduğunu memnuniyetle ifade etmek isterim. İşyerinden ve resmi kurumlardan hırsızlık yüzde 56 azalmıştır. Evden hırsızlıklarda yüzde 29 düşüş gerçekleştirilmiştir. Yankesicilik suçlarında da yine yüzde 47’lik bir azalış sağlanmıştır. Bütün bu rakamlar, daha öncede ifade etmiştim, en önemli husus, mahkemelerce haklarında arama kararı verilen ve toplumda gezen kişilerin yakalanıyor olmasındandır. Bu çerçeve içerisinde geçen sene ile bu seneyi karşılaştırdığımız zaman arada muazzam azalışın, ama yakalama oranlarında da gene muazzam bir artışın olduğunu görebiliyoruz.   İlk  sekiz ayda mahkemelerce aranan 3 bin 70 kişi yakalanmış iken  bu sayı yüzde 51’lik bir artışla 4 bin 645’e çıkmıştır.   Bu sene ağustos ayında mahkemelerce hakkında yakalama kararı verilen veya kesinleşmiş hapis cezası bulunan 614 şahıs yakalanarak, cezaevine teslim edilmiştir.
Öncelikli alanlarımızdan bir tanesi de uyuşturucu ile mücadeledir. Bu çerçeve içerinde de baktığımız zaman; 2024 yılının ilk 8 ayında müdahale edilen olay sayımız 2023 yılının ilk 8 ayıyla karşılaştırıldığı zaman yüzde 74’lük bir artış sağlanmıştır. Yine geçtiğimiz ağustos ayında toplam 170 olaya müdahale edilmiştir. Adli makamlara intikal ettirilen şüpheli sayısı da ağustos ayı itibariyle 183 olmuştur. Bunun dışında uyuşturucu ticaretiyle uğraşan kişilere yönelik de yapmış olduğumuz mücadele neticesinde 11 şüpheli yakalanmış, 7 şahıs da mahkemelerce uyuşturucu ticaretinden tutuklanmıştır. 2024 yılının ilk 8 ayına baktığımız zaman da 149 şüpheli tutuklanarak cezaevine gönderilmiştir. Ağustos ayında yapmış olduğumuz operasyonlarda 6 kilo 554 gram metamfetamin, 2 kilo 400 gram eroin, 1 kilo 486 gram esrar, 1 kilo 170 gram bonzai maddesive 1 kilo 115 gram skunk maddesi ele geçirilmiştir.
Kaçakçılık ve organize suçlarla mücadele bağlamında da yine ilk 8 ayla karşılaştırdığımız zaman yüzde 18’lik bir artış olduğu ve olaylara müdahale sayımızın da artmış olduğunu memnuniyetle söylemek isterim. Bu ay içerisinde yapmış olduğumuz operasyonlarda 13 bin 624 paket kaçak sigara ele geçirildi. 532 adet elektronik sigara, 271 adet de tabanca ele geçirildi. Yaşamış olduğumuz bazı asayiş olayların temelinde kaçak şekilde silah ticaretinin de önemli bir rol oynadığını ve çerçeve içerisinde yapmış olduğumuz bu mücadelenin de emniyet arz ettiğini sizlerle paylaşmak isterim.
Siber suçlarla mücadele yine öncelikli konularımızdan bir tanesidir. Vatandaşımızın da en fazla mağduriyet yaşadığı alanlardan bir tanesi burasıdır.  Ağustos ayı içerisinde toplam 111 adli işlem yapılmış, 11 şüpheli de adli makamlarca tutuklanarak, cezaevine gönderilmiştir. Siber suçlar içerisinde toplama baktığımız zaman 8 ay içerisinde 122 şüpheli tutuklanarak cezaevlerine gönderilmiştir.
Göçmen kaçakçılığı ile mücadele bağlamında da 8 şahıs hakkında adli işlem yapılarak, cezaevine gönderilmiştir. Yılbaşından itibaren de adli işlem yapmış olduğumuz kişi sayısı 116’ya yükselmiştir.
Terörle mücadele bağlamında da ağustos ayı içerisinde 27 adet tabanca, 60 adet şarjör, 303 tabanca fişeği ele geçirilmiştir. Kaçakçılıkla mücadele bağlamında tek seferde 269 tabancayı polisimizin, kaçakçılık ve organize suçlarla mücadele bağlamında Türkiye’de bir seferde ele geçirilen yıl içerisindeki en ehemmiyetli kaçakçılık suçlarından bir tanesidir. 269 adet kaçak tabanca da bir operasyonla ele geçirilmiş durumdadır. Yine polisimizin yapmış olduğu bir operasyon neticesinde hem uyuşturucu madde hem de bir adet kalaşnikof marka silah ele geçiriliştir.
Vatandaşlarımızın şunu bilmesini isteriz; her alanda mal varlığına karşı işlenmiş suçlar, narkotik, kaçakçılık, organize suçlar ve siber suçlar olmak üzer polisimiz ve jandarmamız her alanda etkin bir mücadele vermektedir. Memnuniyetle şunu görebiliyoruz ki;  Batman geçmiş aya, geçmiş yıla kıyaslandığında huzurun net şekilde hissedildiği ve suç oranlarının da net şekilde düşmüş olduğu, huzurun hakim olduğu bir il haline hızla ilerlemektedir” dedi.
Basın toplantısı sırasında; İl Emniyet Müdürü İbrahim Kaba ve İl Jandarma Komutanı Vekili Kıdemli Albay Burhan Gökçen hazır bulundu.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.