Bitlis Çayı üzerinde yapılması kararlaştırılan iki barajdan birinin temeli atıldı. BİDAŞ Sanayi A.Ş grup firmasının yapımını üstlendiği 2 barajdan olan Baykan-2’nin derivasyon tünelinin inşaatı sürüyor. 100’e yakın mühendis ve personelle derivasyon tünel inşaatına başlanılan Baykan-2 barajının tek proje kapsamında, 2 barajı da 4 yıl gibi bir sürede bitirmeyi planladıklarını belirten BİDAŞ Grup Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Öndaş; “Bu aslında tek lisans altında 2 gövdeli, 2 baraj projesidir. Baykan-2 Barajının derivasyon tünelinin yapımına 1 ay önce başladık. Çalışmalar kesintisiz bir şekilde sürüyor. İki barajda yılda 280 milyon kilowatt elektrik üretmeyi planlıyoruz. 2 Barajın kurulum gücü ise 110 megavat olacak şekilde planlandı” dedi.
Daha önce Limak enerjinin Siirt’e yaptığı Alkumru Barajından sonra ikinci büyük barajın Baykan-1 ve Baykan-2 olacağını söyleyen Öndaş: “Yapımına başladığımız Baykan-2 Barajı Siirt’in Ziyaret beldesine bağlı Çaykaya köyünde yer alıyor. Baykan-1 Barajı da Bitlis’in dışında mevcut ana yol üzerinde kurulacak. Baykan-2’yi bitirdikten sonra Baykan-1 barajına başlayacağız ve bu barajı da 2 yıl gibi bir sürede bitirmeyi hedefliyoruz. Barajlar tamamlandığında yaklaşık 80 ile 100 bin nüfuslu bir yerleşimin elektrik ihtiyacını karşılayacak. Göl havzası olarak barajın bir kısmı Bitlis, bir kısmı da Siirt sınırını kapsayacak. Ancak barajın gövde inşaatı Siirt sınırları içerisinde yapılıyor” diye konuştu.
İki barajın 146 milyon 750 bin dolara mal olacağını ifade eden Öndaş; “Bu iki baraj ve aradaki regülatör ile beraber birim fiyatları yaptığımız hesaplarla 146 milyon 750 bin dolara mal olacak. Baykan-2 Barajını tamamen kendi öz sermayemizle yapacağız. Herhangi bir kredi kullanmayacağız. İlk etapta yapımına başladığımız Baykan-2 barajı ise yaklaşık 74 milyon dolara mal olacak. 3 Ay önce şantiyemizi kurduk, 1 aydır da tünel yapımını sürdürüyoruz. Yılda üreteceğimiz 280 milyon kilowatt saat enerjinin değeri yıllık 26 milyon dolara tekabül ediyor. İlk baraj Baykan-2’yi tamamlandıktan hemen sonra Baykan-1’e başlayacağız. Bu da 2 yıl sürede tamamlanacak. 4 Yılda iki barajı da bitirmiş olacağız. ‘Yap, devret, işlet’ modeliyle 49 yıl süreyle barajı işleteceğiz” diye konuştu.
Baraj Yapım Proje Müdürü Yusuf Ünlü, ilk etapta 100 personel ile başladıkları Baykan-1 ve Baykan-2 baraj alanının 15 kilometrelik alanı kapsadığını belirterek şunları söyledi; “Baykan enerji grubu 3 ana yapıdan oluşuyor. Baykan-1 barajında 850 kodunda maksimum su seviyesi olacak. Yine 55 megavat enerji kurulum gücü olacak. Bir de can suyunu tarımsal alanlar için bırakıyoruz. Baykan-1 barajı yaklaşık 61 megavat gücünde olacak ve iki barajın ortasındaki regülatör de enerji üretecek. Sadece gövde olmayacak. Baykan-2’de gövde inşaatı yerden 84 metre yüksekliği olacak. Şu anda 110 ve 120 civarında ekiple çalışıyoruz. Bu rakam önümüzdeki günlerde 600’ü bulacak.”