‘Beybûn Çok Dilli Kreş’ Törenle Açıldı

Dil, kültür ve sanat alanındaki çalışmalarına bir yenisini daha ekleyen Batman Belediyesi okul öncesi çocuklar için kendi anadillerinde eğitim görecekleri “Beybûn Çok Dilli Kreş”itörenle hizmete açtı.

‘Beybûn Çok Dilli Kreş’ Törenle Açıldı
Reklam Bloğu
Yayınlama: 15.10.2024
15
A+
A-

Kreşin açılışında konuşan Batman Belediyesi Eşbaşkanı Yeşil Işık, Asimilasyonun çocuklardan yetişkinlere kadar herkesi etkiyecek sistematik bir politika şekilde yürütüldüğüne dikkat çekerek, “O yüzden bu kreşi Kürtçe bir isimle Beybûn adıyla açtık. Burada hem Kürtçe hem de diğer dillerde okulumuz çok dilli olarak eğitim verecektir. Her çocuk kendi anadiliyle burada bu eğitim görme imkanından faydalanacaktır” dedi.

HEM KÜRTÇE HEM DE DİĞER DİLLERİ ÖĞRENECEKLER

Batman Belediyesi tarafından bir süredir Belkent bünyesinde çalışmaları sürdürülen “Beybûn Çok Dilli Kreş”inaçılışı Batman Belediyesi Eşbaşkanları Gülistan Sönük ve Yeşil Işık, Belediye Başkan Yardımcısı Çiğdem Sevim Demir, belediye meclis üyeleri, eğitmenler, ebeveynler ve çocukların katılımıyla gerçekleşti. Kreşin açılış törenine yurttaşlar da ilgi gösterdi. Batman Belediyesi eski ek binasında hizmet verecek olan Beybûn’un açılışında konuşan Eşbaşkan Yeşil ışık “Bildiğiniz gibi ilk kez belediyemizin bünyesinde çok dilli kreş açılıyor. Belediye bünyesinde açılacak olan bu kreşe Beybûnismini koyduk.” dedi.

‘DİLİ YAŞAMIMIZIN TEMELİ HALİNE GETİRİP YAŞATMALIYIZ’

Konuşmasına Kürt dili, kültürü ve sanatı üzerindeki baskılara dikkat çekerek devam eden Eşbaşkan Yeşil Işık,“Burada söyleyebileceğimiz en önemli şey sizin de bildiğiniz gibi egemen sistemin Kürt dili üzerinde uyguladığı özel ve sistematik baskı ve onun yarattığı tahribat ve etkileridir. Asimilasyon politikalarını çocuklardan yetişkinlere kadar herkesin üzerinde sürdürmek istiyor. Son dönemlerde Kürt dili, kültürü ve sanatına yönelik benzeri görülmemiş bir engelleme ve yasaklama çabası içinde. Kürt dili, sanatı ve kültürü konusunda yürütülen her faaliyeti önlemeye çalışıyor. Hem sanatçılar için bu yasakları devreye koymuş hem de insanların kendi dillerinde konuşmasını, şarkılarını söylemesini, düğünlerini kendi geleneklerine ve renklerine göre düzenlenmesini engelleyerek bu alandaki yasaklarını akıl almaz boyutlara vardırmıştır. Buna karşı yapılması gereken de annelerin, babaların tüm bu baskı ve saldırılara karşı kendi evinde çocuklarıyla anadillerinde konuşmaları, kendi dilini kültürünü kendi yaşamının temeli haline getirip bu dili ve kültürü yaşatmalarıdır” dedi.

‘HER ÇOCUK KENDİ ANADİLİYLE EĞİTİM GÖRECEK’

Her çocuğun kendi anadilinde okul öncesi eğitim göreceği BeyBûn Çok Dilli Kreş’in Batman Belediyesi’nin önemli hizmetlerinden biri olduğunu belirten Eşbaşkan Yeşil Işık konuşmasını, “Biz de bu amaçla bu kreşi Kürtçe bir isimle Beybûn adıyla açtık. Burada hem Kürtçe hem de diğer dillerde okulumuz çok dilli olarak eğitim verecektir. Her çocuk kendi anadiliyle burada bu eğitim imkanından faydalanacak. Beybûn’un amacına ulaşacağına, buradaki çalışmaların başarıyla yürütüleceğine, dilimize ve kültürümüze çok daha fazla sahip çıkacağımıza inanıyoruz. Bu bizim bu alandaki ilk kreş hizmetimiz, bunun devamı da olacak. Mahallelerde ihtiyaca göre kreş hizmetlerimiz devam edecek. Şimdiden açılışını yapacağımız Beybun’un tüm çocuklara kutlu, hepimize de hayırlara vesile olmasını, burada bu çalışmayı sürdürecek tüm arkadaşlarımıza da başarılar diliyoruz” sözleriyle bitirdi. Yapılan konuşmanın ardından Eşbaşkanlar Gülistan Sönük ve Yeşil Işık, Beybûn Çok Dilli Kreş”inaçlış kurdelesini alkışlar eşliğinde okulun minik öğrencileriyle birlikte keserek hizmete açtılar.

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.