Çiftçilere tasarruflu sulama ve enerji verimliliği eğitimi verildi

Batman Üniversitesi ve Dicle Elektrik iş birliğiyle başlatılan “Bir Destek, Bin Bereket” çiftçi eğitim programı kapsamında, tarım uygulamalarında verimliliği artırmaya yönelik önemli bir eğitim verildi. Çiftçilere tasarruflu sulama metotları ve minimum enerji tüketimi hakkında bilgiler sunulan bu program, su ve enerji kullanımında farkındalık oluşturmayı hedefliyor.

Çiftçilere tasarruflu sulama ve enerji verimliliği eğitimi verildi
Reklam Bloğu
Yayınlama: 07.10.2024
16
A+
A-

YETERİ KADAR, EN DOĞRU KARAR: YERALTI SULARININ KORUNMASI

“Yeteri Kadar En Doğru Karar” kampanyası ile özellikle tükenen yeraltı su kaynakları ve değişen iklim şartlarının neden olduğu tarımsal verim düşüklüğüne çözüm önerileri sunuldu. Batman Üniversitesi öğretim üyeleri Doç. Dr. Mehmet Rıda Tür, Doç. Dr. Emrullah Acar, Dr. Muhammed İnal ve Dr. İbrahim Halil Demirel tarafından Dicle Elektrik Konferans Salonunda verilen eğitimler, çiftçilere su ve enerji tasarrufu konusunda önemli ipuçları sağladı.

ÇİFTÇİLERE UYGULAMALI EĞİTİM

Programda toprak-su ilişkileri, sulama sistemlerinin planlanması, hassas sulama teknikleri ve pompaj tesislerinin bakım-onarım işlemleri gibi birçok başlık ele alındı. 8 saat teorik eğitimin yanı sıra, 5 farklı sulama tesisinde 5 gün boyunca sürecek olan uygulamalı eğitimde çiftçiler, su tüketimi ve maliyetlerini azaltma yollarını öğrenecekler.

TARIMSAL SUYUN İSRAFINA KARŞI ÖNLEMLER

Programın sonunda yapılan açıklamada, tarımsal alanlarda kullanılan suyun toplam su tüketiminin yüzde 70’ini oluşturduğu ve ülkemizde bu oranın yüzde 80’lere yaklaştığı vurgulandı. Ağırlıklı olarak yeraltı sularından beslenen tarımsal suyun israf edilmesini önlemek ve daha kaliteli ürün elde etmek için su ve enerji tasarrufuna yönelik bilinçlendirme çalışmalarının önemi bir kez daha dile getirildi.

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.