Hasankeyf Kalesi Turizme Hazırlanıyor

Batman Valisi Ekrem Canalp, Ilısu Barajı’nın ardından turizme açılması planlanan Hasankeyf Kalesi ve Şaab Vadisi’nde devam eden çalışmaları yerinde inceledi.

Hasankeyf Kalesi Turizme Hazırlanıyor
Reklam Bloğu
Yayınlama: 04.10.2024
18
A+
A-

Aydınlatma, peyzaj, restorasyon, gezi güzergahları ve arkeolojik kazı çalışmalarını takip eden Vali Canalp, yetkililerden projelerin son durumu hakkında bilgi aldı. Hasankeyf Kalesi’nde (Yukarı Şehir) yer alan 1. etap gezi güzergahındaki Ulucami, Yusuf Ağa Konağı, Büyük Saray ve Arkeolojik Kazı Alanlarını gezerek incelemelerde bulunan Vali Canalp, 2. ve 3. etap gezi güzergahlarına yönelik yürütülen çalışmaları da değerlendirdi. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün başlattığı “Hasankeyf Yukarı Şehir Aydınlatma Projesi” ve “Büyük Saray Kuzey Duvarı Restorasyonu” gibi önemli projeler hakkında yetkililerle görüş alışverişinde bulundu.

HASANKEYF YUKARI ŞEHİR AÇIK HAVA MÜZESİ OLUYOR

Devlet Su İşleri (DSİ) 16. Bölge Müdürü Cihan Aksoy, Ilısu Barajı göl alanından etkilenmeyen Hasankeyf Yukarı Şehir’in düzenlenerek adeta bir açık hava müzesi haline getirildiğini belirtti. Ulu Camii, Osmanlı Mescidi, Büyük Saray, Büyük Türbe ve diğer tarihi yapılar çevresindeki kayalar güçlendirilerek güvenli hale getirildi. Ayrıca, Yukarı Hasankeyf’te tehlike oluşturan kayalar kontrollü bir şekilde temizlenerek, bölgenin korunması için dolgu çalışmaları yapıldı. Aksoy, Küçük Saray’ın 1329 yılında Eyyubiler tarafından inşa edildiğini ve baraj sularından etkilenmemesi için 6 metre yükseltilerek korunduğunu ifade etti. Bu sayede tarihi yapı hem barajdan korunmuş hem de daha görünür hale getirilmiş oldu.

PEYZAJ VE AĞAÇLANDIRMA ÇALIŞMALARI TAMAMLANDI

Hasankeyf’in yeniden yeşil bir görüntüye kavuşması amacıyla Arkeopark bölgesinde 420 dönüm, Şaab Vadisi’nde ise 43 dönümlük alan ağaçlandırılarak peyzaj çalışmaları tamamlandı. Yapılan bu çalışmalar sayesinde Hasankeyf, ziyaretçilerine daha estetik ve doğal bir ortam sunacak. Vali Canalp’e incelemeleri sırasında Vali Yardımcısı Mustafa Caner Culukar, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Abdulkadir Özer, DSİ 16. Bölge Müdürü Cihan Aksoy ve İl Kültür ve Turizm Müdürü İhsan Aslanlı eşlik etti.

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.