Fıstık Hasadı başladı

Batman Valisi Ekrem Canalp, merkeze bağlı Binatlı Köyü’nde düzenlenen fıstık hasadı etkinliğine katıldı.

Fıstık Hasadı başladı
Reklam Bloğu
Yayınlama: 21.09.2024
11
A+
A-

Batman genelinde 154.356 dekarlık alanda yetiştirilen fıstık, yılda ortalama 3 bin 500 ton verim sağlıyor. Fıstık, kent ekonomisinin en önemli gelir kaynaklarından biri olarak öne çıkıyor.

154.356 DEKARLIK ALANDA FISTIK YETİŞTİRİLİYOR

Vali Canalp, etkinlikte yaptığı konuşmada, fıstığın Batman’da kilo başına en fazla gelir getiren ürün olduğunu belirtti. “Bu nedenle çiftçilerimiz, fıstık yetiştiriciliğine daha fazla yöneliyor. Sadece Beşiri değil, tüm ilçelerde bu üretim yaygınlaşıyor” diyen Canalp, Batman’ın güneş ve yüksek sıcaklıkla fıstık üretimi için çok uygun olduğunu vurguladı.

ÖZEL AĞAÇLANDIRMA PROJESİYLE ÇİFTÇİLERE DESTEK

Fıstık ekiminin artışıyla birlikte tahıl üretim alanlarının daraldığını dile getiren Vali Canalp, bu soruna çözüm olarak özel ağaçlandırma projelerine dikkat çekti. Batman’da 1100 çiftçinin bu projeden faydalandığını belirten Canalp, “Bu sayede çiftçilerimiz hem fıstık üretiminden kazanç sağlıyor, hem de tarım arazilerini koruyoruz. Batman, Türkiye’de bu alanda bir numara” dedi.

GIDA İHTİSAS OSB DEĞER KATACAK

Vali Canalp, Batman’da kurulacak Gıda İhtisas OSB ile fıstık gibi ürünlerin yüksek katma değerli hale getirilip satışa sunulacağını belirtti. “Bu proje ile fabrikalar kurulacak, yeni istihdam imkânları sağlanacak. Çiftçimiz hem ürünlerinden kazanacak hem de Batman’da katma değer artacak” dedi.

3 MİLİYON 800 BİN FISTIK AĞACIMIZ VAR

Türkiye’de fıstık üretiminde Batman’ın payının %3,1 olduğunu belirten Canalp, bu rakamın daha da artacağını söyledi. “Şu anda 3 milyon 807 bin fıstık ağacımız var ve bunların yalnızca 800 bini ürün veriyor. Diğer fidanlar büyüdükçe üretimimiz artacak, bu oran %15’e ulaşacak” şeklinde konuştu. Etkinliğe Vali Yardımcısı Şükrü Alperen Göktaş, İl Emniyet Müdürü İbrahim Kaba, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Cafer Öz, oda başkanları ve çok sayıda çiftçi katıldı.

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.