‘İktidarın tercihleri ekonomiyi olumsuz etkiledi’

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı konuşmada, hükümetin bütçe yönetimi ve ekonomi politikalarını sert bir dille eleştirdi. Ekmen, “Bütçe bir tercih meselesidir” diyerek, iktidarın tercihlerinin ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti.

‘İktidarın tercihleri ekonomiyi olumsuz etkiledi’
Yayınlama: 25.07.2024
7
A+
A-

Ekmen, asgari ücretlilere zam yapılmamasından gelir adaletsizliğine, 2018 sonrası sürdürülen “başına buyruk” politikalardan, iktidar tercihlerinin ekonomi politikaları üzerindeki olumsuz etkisine kadar çok sayıda konuda önemli eleştirilerde bulundu. Ekmen, hükumetin ekonomi politikalarının tutarsızlığına dikkat çekerek “Asgari ücretliye 1 Temmuz’da zam verilmemesinin bir izahı yoktu. Bunlar enflasyonu artırır denildi ama aynı dönemde yüzde 38 oranında verilen enerji zammının ve buna endeksli olarak yakıtlara gelen zammın enflasyona etkisinin dikkate alınmadığı bir mantıkla karşı karşıyayız. Bugün değil 12 bin 500 ya da artırılmış bir asgari ücreti de emekliye versek, emin olun emeklinin evine giren et miktarı, emeklinin pazar alışverişi artmayacak.” dedi.

“GELİR ADALETSİZLİĞİ UÇURUMA DÖNDÜ”

Öte yandan gelir adaletsizliğinin “vahim boyutlara” ulaştığını vurgulayan Ekmen, “Bugün eğer bir emeklinin evi yoksa, Ankara’da, İzmir’de, İstanbul’da en kötü ev kirasının 8-10 bin liradan aşağı olmadığı bir dönem içindeyiz. Lüks yerler dolup taşıyor ama emekli evine bırakın eti, bir kilo tavuk eti ya da kırıntısı götürmekte bile zorlanıyor. Gelir adaletsizliği uçuruma dönmüş durumda.” diye konuştu.

“2018’DEN SONRA BAŞINA BUYRUK POLİTİKALAR…”

Ekonomik sorunların temelinde 2018 sonrası uygulanan politikalar ve Türk tipi Cumhurbaşkanlığı Hükumet Sisteminin yattığına dikkat çeken Ekmen, “TUİK vesaire haklı olarak eleştiriliyor ama büyük fotoğrafa baktığımızda bizim iç ve dış borçlanmamızın da gelir adaletsizliğinin de sebebi 2018’den sonra başına buyruk politikalardır ve bu da maalesef Türk tipi Cumhurbaşkanlığı sistemiyle eşleşmektedir.” dedi.

“IMF PROGRAMİ BİLE BU KADAR ACIMASIZ OLMAZDI”

Kayıt dışı ekonominin geldiği boyutu da eleştiren Ekmen, sözlerini şöyle sürdürdü: “Genel Başkanımız Sayın Babacan da ifade etti; birçok alanda kayıt dışılık var ama biz şu anda kayıt dışı bir IMF programı uyguluyoruz adeta. Sıkı bir maliye ve para politikası bir ülkenin ekonomisini düzeltmez. Biz gidiyoruz IMF’ye sunumlar yapıyoruz, beğeniler alıyoruz ama IMF ile kameralar önünde bir imza atılmış olsaydı, IMF’nin ve Dünya Bankası’nın sosyal riski azaltma başlığı altında programa koyacağı maddelerle bugün emeklinin, asgari ücretlinin ve en az gelir grubunun durumu daha iyi bir noktada olabilirdi.”

“BÜTÇE YÖNETİMİ ADALETSİZ”

Son olarak bütçe yönetimindeki tercihler konusunda da sert eleştirilerde bulunan Ekmen, “Bütçe bir tercih meselesidir. Davetiye yoluyla ihale sistemine son verilse, deprem ihaleleri denetim altına alınsa, kur koruma mevduat programı bu kadar inatlaşılarak sürdürülmese, kamu-özel işbirliği projelerine dokunulsa, Devlet Malzeme Ofisi’nin alım sistemine müdahale edilse, kayıt dışılığa son verilse ve artık filo halinde özel uçak saltanatından vazgeçilse, emekliye değil bu 12 bin 500 lirayı 17 bin lira yapmak, açlık sınırı kabul edilebilecek 25 bin liraya kadar da bir destek vermek mümkün olacaktır ama maalesef bu iktidar bunu tercih etmemiştir.” ifadelerini kullandı.

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.