Bilkom önderliği ve Token Finansal Teknolojiler iş birliğiyle hayata geçirilen ‘Kod: Umut’ projesi, Malatya Umut Kent’te düzenlenen törenle başladı. ‘Kod: Umut’ projesi, depremin etkilediği bölgedeki gençlerin teknolojik becerilerini geliştirerek, eğitim hayatlarında başarılı olmalarını ve gelecekteki kariyer olanaklarını artırmayı hedefliyor.
5 Temmuz 2024 – Malatya Umut Kent’te düzenlenen Kod: Umut projesi açılış töreni Malatya İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Ekrem Demir, Malatya İl Milli Eğitim Şube Müdürü Yasin Kocaman, Bilkom Genel Müdürü Fikret Ballıkaya ve Token Finansal Teknolojiler Pazarlama ve Kurumsal İlişkiler Direktörü Sabri Şimşek’in katılımıyla gerçekleşti.
Kod: Umut projesi, 6 Şubat 2023’te yaşanan depremlerin ardından Koç Holding ve Koç Topluluğu şirketleri tarafından AFAD koordinasyonunda kurulan Malatya Umut Kent’te, lise öğrencilerine kodlama ve web geliştirme alanlarında eğitim fırsatları sunuyor. Proje kapsamında, Bilkom ve Token tarafından teknolojik altyapıya sahip tam donanımlı bir eğitim sınıfı oluşturuldu. Eğitim programları, projenin eğitim tedarikçisi Hub21 tarafından organize ediliyor. Bu projeyle; akademik eğitimin yanı sıra, öğrencilerin sosyalleşebileceği ve kişisel gelişimlerine katkıda bulunabileceği bir ortam sağlanması hedefleniyor. Kod: Umut projesinden mezun olan öğrencilerin; teknoloji alanında güçlü bir altyapıya sahip olmalarını sağlamak, eğitim ve kariyer hayatlarında başarılı olmalarını desteklemek programın temel amaçları arasında.
Öğrenciler, sınıf sorumlusu rehber öğretmen eşliğinde, eğitim tedarikçisi Hub21’in çevrim içi ders programlarından faydalanıyorlar. Eğitimler esnasında, Hub21’in eğitim platformuna ve kodlama eğitiminin önemli uygulamalarından CodeDuo App’e erişim imkanı da sağlanıyor. Haziran ayında başlayan ilk 24 derslik kur, Ağustos ayının ilk yarısında tamamlanacak ve eğitimi başarıyla tamamlayan öğrencilere sertifikaları verilecek.
Kod: Umut projesi’nde, eğitim tedarikçisi Hub21’in deneyimli eğitmenlerinin yanı sıra, Bilkom ve Token profesyonelleri de projede mentor olarak yer alıyor, öğrencilerin eğitim ve kariyer hayatlarında onlara yol göstermeyi hedefliyor.
Malatya İl Milli Eğitim Şube Müdürü Yasin Kocaman yaptığı değerlendirmede, “Dayanışma ruhu ile ortaya çıkan Kod: Umut projesinin gençlerimize hayırlı olmasını diliyorum. Teknoloji ve dijital dünyanın hızla geliştiği bir çağda; yapay zeka, robotik kodlama ve yazılım becerileri geleceğin önde gelen meslekleridir. Çocuklarımızın bu beceriye erken yaşta erişmesi yaratıcıklarını artıracak, problem çözme yeteneklerini geliştirecek ve başarıya ulaşmalarını sağlayacaktır. Gençlerimizin yazılım ve algoritma bilgileri sayesinde gelecekte çok başarılı projeler üreteceklerine eminim.” dedi.
Bilkom Genel Müdürü Fikret Ballıkaya ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi, “Türkiye’nin Dijital Yaşam Koçu olarak, teknoloji perakende sektöründeki lider konumumuzla; dünyanın önde gelen markalarını kullanıcılarla buluşturuyoruz. İnanıyoruz ki teknoloji, insanların hayatlarına dokunabilir ve yaşamlarına değer katabilir. Bu vizyonumuz doğrultusunda Token ile ortak olarak hayata geçirdiğimiz, Kod: Umut projemizle Malatya Umut Kent’te yaşayan gençlerimizin teknolojiye erişimini artırmayı ve onları topluma faydalı bireyler olarak yetiştirmeyi amaçladık. Gençlerimizin geleceğe umutla bakabilmeleri için onlara balık vermek yerine balık tutmayı öğretmek istiyoruz. Geleceğin dünyasında gençlerimizin başarılı olabilmesi için teknolojiyi ve kodlamayı öğreterek, mesleki becerilerini geliştirmelerini ve kariyer yolculuklarında umutla ilerlemelerini hedefliyoruz. Projemize katılan öğrencilerimizin çevrelerine örnek olacaklarına ve daha fazla genç arkadaşımızın onlardan ilham alacağına inanıyoruz.” dedi.
Token Finansal Teknolojiler Pazarlama ve Kurumsal İlişkiler Direktörü Sabri Şimşek ise konuşmasında, “Arçelik’te küçük bir ekip olarak yolculuğuna başlayan Token Finansal Teknolojiler olarak bünyemizde yer alan alanında uzman yazılımcı, tasarımcı, test ekiplerimizle ödeme sistemleri sektörüne liderlik ediyoruz. Dolayısıyla yeteneğin kıymetini çok iyi biliyoruz. Türkiye’nin daha ileri gitmesi ve yaralarımızı beraber sarabilmek için en büyük hazinemiz genç beyinlerimiz. Bu sebeple Token ve Bilkom olarak bu proje ile mesafeleri ve imkansızlıkları bir kenara bırakarak, dünyaya yön veren ve Türkiye’de hızla gelişen yazılım dünyasına her gencimizin aynı koşullarda erişebilmesini sağlamayı hedefliyoruz.” dedi.
Malatya Umut Kent yerleşkesinde teknolojiye ilgi duyan ve kendini bu alanda geliştirmek isteyen lise öğrencileri belirli bir akademik başarı şartı aranmaksızın projeye katılabiliyor. Bu sayede, tüm öğrencilere fırsat eşitliği sağlanıyor. Teknoloji alanında kariyer yapmak isteyen öğrencilere ise burs başvuruları, staj imkanları ve kariyer danışmanlığı verilmesi hedefleniyor.
Projenin başarısı ve sürdürülebilirliği için öğrencilerin geri bildirimleri, anketler, bire bir görüşmeler ve geri bildirim formları aracılığıyla düzenli olarak toplanacak. Pedagojik formasyona sahip rehber öğretmen öğrencilerle kesintisiz iletişim kurarak deneyimlerini ve önerilerini düzenli olarak değerlendirecek. Mentorlar da öğrencilerin gelişimini bire bir takip ederek programın etkinliğini artırmayı hedefliyor.
Kod: Umut öğrencilerinin proje kapsamında geliştirdiği yazılımlar ve projeler, mentorlar ve eğitimciler tarafından düzenli olarak değer