1 Temmuz’dan itibaren Yeni Nesil ÖKC kullanımı zorunlu olacak

Batman Defterdarlığı,  01 Temmuz 2024 Tarihinden itibaren eski yazar kasalar kullanılmayacak “Pos Uyumlu Yeni Nesil ÖKC” kullanılacak uyarısında bulundu.

1 Temmuz’dan itibaren Yeni Nesil ÖKC kullanımı zorunlu olacak
Reklam Bloğu
Yayınlama: 29.06.2024
25
A+
A-

Defterdarlıktan yapılan duyuruda “30.12.2023 tarih ve 32415 (2. Mükerrer) sayılı sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 557 Sıra No.lu VUK Genel Tebliği ile; 1 Temmuz 2024 tarihinden itibaren uygulanmak üzere, ödeme kaydedici cihaz (ÖKC) kullanmak zorunda olan mükelleflerin kullandıkları eski nesil ödeme kaydedici cihazlarını yeni nesil ödeme kaydedici cihazlar ile değiştirilmeleri ve yeni nesil ödeme kaydedici cihazlar üzerinden en az bir banka ile üye iş yeri anlaşması yaparak, banka kartları ile ödeme taleplerini kabul etme zorunluluğu getiren önemli düzenlemeler yapıldı. Getirilen yeni değişikliğe ilişkin düzenlemeler, aşağıda başlıklar halinde özetlendi:

YENİ NESİL ÖKC KULLANMA MECBURİYETİ BAŞLAYACAKTIR

69 Seri No.lu Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında Kanunla İlgili Genel Tebliğ, 426 ve 483 sıra No.lu VUK Genel Tebliği uyarınca, satışı yapılan malları aynen veya işlendikten sonra satışını yapanlar dışındaki kimselere satan veya aynı kimselere hizmet veren birinci ve ikinci sınıf tüccarların (perakende teslimde bulunan veya hizmet ifa eden) VUK’na göre fatura vermek zorunda olmadıkları mal satışları veya hizmet ifalarının belgelendirilmesinde kullandıkları eski nesil ÖKC’ların, mali hafızalarının dolup dolmadığına bakmaksızın 01.07.2024 tarihine kadar EFT – POS uyumlu Yeni Nesil ÖKC’lar ile değiştirmeleri gerekmektedir. İsteyen mükellefler bu tarihten önce de Bakanlıkça onaylanmış POS uyumlu YN – ÖKC’ları kullanmaya başlayabileceklerdir.

1 TEMMUZ TARİHİNDEN İTİBAREN BAŞLIYOR

Yapılan değişikliğe göre; ÖKC kullanmak zorunda olan mükelleflerin en geç 1 Temmuz 2024 tarihinde kullanılmaya başlanılacak şekilde, Yeni Nesil ÖKC almak ve alış tarihini takip eden 30 gün içerisinde de, EFT – POS uyumlu Yeni Nesil ÖKC kullanmaya başlayarak, en az bir banka veya diğer kuruluş ya da ödeme hizmet sağlayıcısı ile üye işyeri anlaşması yaparak kullanılan her bir YN-ÖKC aracılığıyla banka kartları ile ödeme taleplerini kabul etme zorunluluğu getirilmiştir. 1/7/2024 tarihinde zorunlu hale gelecek EFT – POS uyumlu Yeni Nesil ÖKC’yi önceki banka POS’u ile birlikte kullanılan basit/bilgisayar bağlantılı YN ÖKC’den ayıran en önemli özelliği; bünyesinde banka POS’u bulunmakta olup, basit/bilgisayar bağlantılı YN ÖKC de olduğu gibi haricen kablo ile banka posu bağlanamayacak olmasıdır.

30 İÇİNDE KULLANMAYANA CEZA

Yeni satın alınacak YN ÖKC’ların, 01.07.2024 tarihini geçmemek üzere, en geç satın alınan YN-ÖKC’ye ilişkin fatura tarihini takip eden 30 gün içerisinde mutlaka kullanılmaya başlanılması gerekmekte olup, 30 günlük süreden sonra kullanılmaya başlanılması durumunda, özel usulsüzlük cezası kesilebilecektir. e-arşiv faturaya dahil olan mükelleflerin uygulamaya kayıtlı olmayan mükelleflere satışlarında e-arşiv fatura düzenlemek zorunda olduğunu açıklanarak, nihai tüketiciler hariç tutulduğundan, e-arşiv fatura vermek zorunda olan mükelleflerin 6.900 TL’ye kadar nihai tüketicilere satışları için POS uyumlu YN-ÖKC fişi vermeye devam edebilecekler.

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.